Британското посолство в София в лицето на Сара Райли, заместник-посланик, направи официално изявление за кървавия атентат в Манчестър, който стана снощи. При атаката загинаха 22-ма и са ранени 59.

"Навсякъде в Манчестър болничните заведения са приели хора, които са ранени. Полицията и силите за сигурност разследват само един човек, но се работи и по това дали не е организирана група. Полицията и силите за сигурност правят всичко възможно за защита на обществото. Нивото на заплаха е високо. Благодарим да съболезнованията. Молитвите ни са към останалите живи и семействата на загиналите. Министър-председателят каза, че ние няма да се поддадем на подобни атаки", заяви тя.

Тъй като разследването продължава, не може да се каже за мерките за сигурност за бъдещето. Засега нямаме данни на този етап за загинали или пострадали българи. Както казах, мислите и молитвите ни са отправени към жертвите на атаката, техните семейства и приятели. Това е ужасяваща злополука за всички, допълни Сара Райли.

Вълна от дипломатическа съпричастност в София към трагедията в Англия. Посланици от различни държави се разписаха в книгата за съболезнования в мисията на Великобритания у нас.

Още в ранния следобед посолството официално отвори книга за съболезнования за жертвите в Манчестър, предава бТВ.

Посланиците на Полша, Чехия и Сърбия бяха първите дошли, но дори техните коли бяха проверени за взривни устройства.

Мерките за сигурност пред посолството бяха засилени, докарана беше и кола на Жандармерията.„Ужасна трагедия, много жертви, млади хора, деца. Тероризмът не може да съществува в нашето европейско общество”, заяви посланикът на Полша у нас Кшищов Краевски.

„От името на чешкото посолство, от мое име и на чешките граждани в България, изразих своите най-дълбоки съболезнования и също гняв от случилото се в Манчестър”, каза посланикът на Чехия у нас Душан Щраух.

„Изразих съжаление заради терористичния акт и погубените млади животи”, бяха думите на посланика на Сърбия у нас Владимир Тюргос.

Още в ранния следобед граждани оставиха пред британското посолство и първите цветя. Заради терористичния акт, при който загинаха 22-ма души, а 59 бяха ранени, знамената на мисията бяха спуснати наполовина.