Берлин ще обмисли преместването на войниците си от Турция, след като Анкара отказа да даде разрешение на германски депутати да посетят германските войници, дислоцирани в турската военновъздушна база "Инджирлик". Това обяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от германски медии.

Турция не допусна германски депутати да посетят войниците в Инджирлик, които служат в мисията на НАТО срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия.

Обаче Меркел подчерта, че било "съществено", че Комисията по отбрана към Бундестага може да посети близо 270 войници, позиционирани в базата.

"Ние ще продължим да говорим с Турция, но успоредно с това ще трябва да проучим други начини за изпълнение на мандата ни", коментира канцлерът и допълни: "Това означава да се търсят алтернативи на Инджирлик, като една от алтернативите е Йордания."

Турция отказа да допусне германските депутати през уикенда и намекна, че причината била свързана с решението на Германия да даде убежище на турски войници, обвинени от Анкара, че са участвали в неуспешния преврат през миналата година.

"Това е жалко и ние дадохме да се разбере за това по различни канали", изтъкна още Меркел.

Говорителят на германското военно министерство Йенс Флосдорф заяви, че германските военни проучват преместването на германските разузнавателни самолети "Торнадо" и самолет за презареждане от Инджирлик в друга страна /news.bg