СДС-Бургас разполага със запис на вандалите, осквернили паметника на жертвите от комунистическия режим, който се намира в градинката срещу Апелативния съд. На видеото, заснето в 05:16ч. сутринта на 1-ви май, се виждат трима души. Един от тях е жена на средна възраст, която стои на пост, докато други двама рисуват с шаблон и спрей лика на Георги Димитров. Те са с качулки, като единият със сигурност е мъж, а съучастникът му прилича на жена.

„Призоваваме всеки, който разпознава хората от записа, да не се колебае и да сигнализира в полицията. Те са извършили престъплението с изключителна дързост, като дори не са се постарали много да скрият лицата си. Помогнете ни, като ги изкарате от анонимност”, зоват седесарите.

Записът на вандалския акт е предоставен от Община Бургас. „Благодарим за бързата реакция на Община Бургас, както и за това, че по-рано днес прати почистващата фирма, която отми рисунката от паметника”, заявяват от СДС.

Паметникът на жертвите от комунистическия режим бе кауза, за която СДС – Бургас се бори 27 години. Той бе завършен преди малко повече от месец. А предназначението му е да е място, където близки на репресирани и избити от комунистическия режим да почитат паметта им. Именно заради това появата на лика на Георги Димитров върху него е кощунство.

От СДС-Бургас ще предоставят записа и на полицията.