Демонстрантите, които нахлуха в Събранието на Македония превзеха пленарната зала, където преди минути беше избран Талат Джафери за председател на парламента, предава Радио „Свободна Европа“. Стотина демонстранти са стъпили по седалките на парламента и пеят химна на Македония. Навсякъде се чуват скандирания „Македония“, „Няма да ви се размине“, „Избори“, пеят се песни с обидно съдържание за албанците. Протестите се организират от Гражданското сдружение "За единна Македония" от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Пред влезлите в парламента говорят лидерите на гражданското сдружение. Депутатите от новото парламентарно мнозинство и известно време бяха заключени в стаята за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат и някой са ударили Зоран Заев и депутати от неговата парламентарна група.

Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент. Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии - Движението "Беса" и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ - 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители. На една от снимките се вижда лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев с окървавена глава

Протестиращите, които преди час завладяха пресцентъра на парламента изгониха полицаите. Униформените влязоха в сградата на Събранието, за да ги разпръснат, но уви безуспешно. Входът на пресцентъра е барикадиран с фотьойли и маси и никой не може да влезе, а ранените депутати са заложници в ъгъла на залата. Това съобщи главният редактор на МКД – Александър Дамовски, цитиран от Фокус. Според непотвърдени информации се очаква да пристигнат специални части, които да изведат блокираните.

БГНЕС