„Ще се ръководя от принципите на законност, справедливост, публичноскт и прозрачност. Няма да пропускам срещи, ще държа на тесен контакт с представителите на средствата за масова информация. Ще дам подкрепа на омбудсмана Мая Манолова, защото монополите не са само на територията на София, имам конкретни идеи в тази насока. Да живее като се роди, яде, пие, расте и мре, може и насекомото. Човек трябва да живее живот в полза на другите. Ще се ръководя от тази мъдрост“, каза Тодор Стамболиев.

Тодор Стамболиев е роден на 16.08.1966 г., български гражданин, неосъждан, с постоянно местожителство на територията на Бургаска община, със завършено висше образование от „Висш институт за подготовка на офицери и научна дейност към МВР – София“, с гражданска специалност „Право“, квалификация „юрист“. Факултет за обществени професии – „Журналистика“ към Университет „Кл. Охридски“ София – незавършено, неположен държавен изпит. Специализирал е във воденето на граждански и административни дела. От 2003 г. до 2007 г. общински съветник в Общински съвет – Бургас, две години от които председател и зам.- председател на група. Бил е член на три постоянни комисии: на правна, на общинска собственост и инвестиции и на комисията по устройство на територията. Също така е бил член на Надзорния съвет на Агенция по приватизация, на тръжната комисия и много временни комисии.

Документи е подала и Илияна Гъбева, която беше общински съветник от ГЕРБ в предходния Общински съвет, но после е оттеглила заявлението си. Така до гласуване на сесия на Общинския съвет днес, стигна единствено кандидатурата на Стамболиев.

До избора на Стамболиев се стигна след многобройни неуспешни опити и няколко проведени процедури, по време на които бяха отхвърляни различни кандидатури. Така години наред постът се заемаше от Таню Атанасов, който изглеждаше вече несменяем, а самата институция „омбудсман“ предизвикваше спорове дали изобщо трябва да съществува.