Канада облекчава частично визовия режим за българи от 1 май, а от 1 декември 2017 г. визите ще отпаднат окончателно, съобщиха от посолството на страната.

От началото на месец май с попълване на електронно разрешително за пътуване (еТА) до Канада ще могат да пътуват гражданите, които в последните 10 години са имали канадска виза, и онези, които в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ. Облекчението ще важи единствено за пътуващите със самолет и преминаващите транзитно през канадски летища.

Ако не отговарят на тези изисквания, ще продължат да имат нужда от виза за посещение. Също така, всички българи ще се нуждаят от виза, ако влизат за първи път или повторно в Канада с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб.

eTA ще улесни пътуването до Канада за много българи. Подаването на молбата е прост, евтин (7 CAD) онлайн процес, който отнема само няколко минути, съобщават от посолството.

eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес. В повечето случаи, eTA се издава в рамките на минути от подаването на молбата.

"Канада цени особено много партньорството си с България", каза г-н Кевин Хамилтън, посланик на Канада в България. "Опростяването на процедурите за пътуване насърчава по-доброто разбиране и създава повече възможности за засилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически връзки."

На 1 декември правителството на Канада възнамерява да отмени визовите изисквания за всички румънски и български граждани. От този момент нататък, те вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада, по въздух, суша или море, за престой до шест месеца.

Все пак, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, те ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада.

Допълнителна информация ще бъде предоставена на уебсайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г.

Как новите изисквания за влизане в Канада ще бъдат прилагани от 01 май.