Общински инспектори глобиха пенсионерка от Варна, че не е регистрирала домашните си любимци. Жената трябвало да плати 50 лева, защото не е завела двете си котки на ветеринар, за да им поставят чипове.

Варненката обаче обжалвала наказанието и в края на март Районният съд решил да отмени санкцията като незаконосъобразна, пише Moreto.net.

Пред магистратите жалбоподателката оспорила констатациите в акта, настоявайки, че не е извършила нарушение. Тя посочила също, че е пенсионер и получава пенсия в размер на 200 лева месечно.

До налагането на санкцията се стигнало, след като инспектори извършили проверка в дома на жената на 17 октомври миналата година. Тогава те установили, че на животните не са поставени микрочипове за идентификация и не са декларирани в районната администрация по местоживеене. За горното бил съставен акт за установяване на административно нарушение.

Според точка първа от чл. 21 на Наредбата за обществения ред на Община Варна, собствениците на домашни кучета и котки са длъжни да декларират в кметствата вида, пола и броя на притежаваните от тях животни и настъпилите промени в числеността им в срок до 30 дни за новозакупените и до 3 месеца за новородените.

При декларирането, на собственика се издава удостоверение за регистрация от районната общинска администрация. При неизпълнение се налага глоба в размер от 50 до 500 лева. /dariknews.bg