Стефан Софиянски като служебен премиер смени всички областни управители до един. При нас не е така. Смяната беше общо действие между мен, президента и неговия екип. Почти никого от областните управители не знаех. Тези, които познавах – останаха, като на Добрич и Бургас. Един по един ги гледахме. Защитих тези, които познавам и знам, че са качествени. Те останаха. Това каза днес служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за bTV по повод смените на губернаторите. Припомняме, че при масовата чистка в страната областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който е представител на Реформаторския блок, а не на ГЕРБ, остана на поста си.

„Това беше съвместен акт между екипа на президента и мен. Имената бяха представени на специалните служби, за да се види какви сведения има за тях и там, където има съмнения за нещо, бяха сменени. Възможно е да сме допуснали и грешки.“, каза Герджиков.

На въпрос за кого е гласувал, той откровено каза: „За Реформаторския блок, за тях гласувах, защото там имаше хора от моето котило. Аз съм ядосан на тях, защото са интелигентни хора и не можаха да се съберат, а се разцепиха на 5-6-7 или на повече парчета - не мога да кажа колко. Затова 300 хил. души останаха непредставени“.

Той заяви, че откакто е на власт е уволнил само един човек – Иван Гарелов. "Съжалявам много за Гарелов. Той ми беше много ценен кадър. При него журналистическите нагони му изиграха много лоша шега и той не трябваше да заема позиция. СМС от Борисов до мен за уволнението му - няма. Точка. “, заяви служебният премиер по повод твърденията, че точно лидерът на ГЕРБ му е пуснал съобщение, в което настоява Гарелов да бъде отстранен като медиен съветник на правителството.

„Не знам как хората мислят, че е възможно Бойко Борисов да ми каже да уволня някого и аз да го направя. Това е толкова извън мен, толкова невъзможно“, каза още Герджиков.