Влезе в сила забраната за лаптопи и таблети в ръчния багаж на полети от Турция и някои страни от Близкия Изток и Северна Африка до САЩ и Великобритания, предаде ВВС. Това стана ясно, след като американските и британски власти заявиха, че устройства, по-големи от смартфон“, трябва да се оставят в багажното отделение. Причина е повишеният риск от наличието на експлозиви, които могат да се контролират по електронен път.

Ветото от страна на Обединеното кралство важи за пътниците от Египет, Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, Тунис и Турция. Плановете на Лондон за подобна забрана не са точно копие на американските, които не позволяват внасянето на електроника по-голяма от мобилен телефон - включително лаптопи, камери и таблети, в пътническите части на самолетите излитащи от десет летища в осем държави. Тези устройства могат да бъдат пренасяни само в товарните отделения.

От американското вътрешно министерство съобщиха по-рано, че забраната е наложена заради продължаващите притеснения на Вашингтон от терористични атентати, целящи се в граждански полети. Според ведомството не е изключено взривни устройства да бъдат скрити в различни предмети, носени от пътниците.

В списъка на американските власти влизат летищата „Кралица Алия“ в Йордания, международното летище в Кайро, летище „Ататюрк“ в Истанбул, саудитските летищата „Абдул Азиз“ в Джида и „Крал Халид“ в Рияд, летище „Хамад“ в Катар, международното летище в Кувейт, това в Казабланка, както и тези в Дубай и Абу Даби. На някои аерогати в Близкия Изток вече се предлага безплатно опаковане на електронните устройства. Междувременно турският президент Реджеп Ердоган призова САЩ и Великобритания да вдигнат забраните възможно най-скоро.

Според източници на в. „Гардиън“ европейските специалисти по сигурността ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят тези мерки. Авиационните експерти твърдят, че такъв ход може да удари печалбите на самолетните компании, което пък ще доведе до спад в броя на пътниците, намаляване на удовлетвореността на клиентите и по-високи разходи, свързани с проверка на багажа. /БГНЕС