Съществува опция за коалиция между АБВ и БСП в евентуално бъдещо управление. Това заяви президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

"Идейната близост с БСП я има, въпреки че ние сме лявата формация и отношението към плоския данък е показателно. Между нас се откри разделение на чисто морална основа", обясни Първанов. Той обаче подчерта, че в АБВ са били излъгани от Столетницата преди президентските избори.

Първанов сравни лидера на БСП Корнелия Нинова на късния Жан Виденов, която имала "подобни елементи в поведението си".

Според него управляваща коалиция между "Обединени патриоти", ДПС и ГЕРБ или БСП би изглеждала като орел, рак и щука.

"За мен критерият е работещо правителство, а не правителство на всяка цена. Ние сме "за" това да се направи всичко възможно да се избегнат нови предсрочни избори. Бизнесът и гражданите искат сигурност, искат да не калкулират безвремие", посочи той.

Първанов не изключва сценарий ГЕРБ да получи правото да състави кабинет.

"Има очевидно желание в хората ГЕРБ да се маха. ГЕРБ вербува много от кметовете, които не са свързани генетично с партията и това може би ще налее много гласове при тях", поясни екслидерът на АБВ.

Георги Първанов коментира и обтегнатите отношения между България и Турция, както и наложената забрана на турски граждани да пребивават у нас, тъй като се смята, че са заплаха за националната ни сигурност.

"Мина време, когато ние апелирахме службите да си бъдат на мястото и да правят това, което в момента се случва - двама-трима вече са изгонени от държавата. Макар и малко позакъснели, категорично подкрепяме подобни действия."

По думите на Първанов сме свидетели на нещо, което той се надява да се обяснява само с предстоящия референдум в Турция и желанието на Реджеп Ердоган той да бъде успешен за него.

"Не знам какво ще стане в момента, в който той вземе една огромна власт", каза още Първанов.