Техническата комисия, която разглежда единствена оферта за доставка на устройства за машинно гласуване, е стигнала до заключението, че предложените от фирма "Лирекс" технически условия не отговарят на посочените в обществената поръчка параметри и ценовата оферта не е отваряна, съобщава БНР.

Фирмата посочва, че може да достави устройствата за машинно гласуване не по-рано от 20-и март, като те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. На въпрос на Централната избирателна комисия как оценява риска за неизпълнение на обществената поръчка, отговорът е бил: "до 50 процента".

В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17-и март.

Ето защо техническата комисия препоръчва обществената поръчка за доставка на устройства за машинно гласуване да бъде прекратена, поясни членът на ЦИК Владимир Пенев. С така представения доклад, с протоколно решение на Централната избирателна комисия, след което да се вземе решение за остраняване на участника, за прекратяване на обществената поръчка.

По-ранна дата от 20-и март не могат да гарантират. Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно - с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно, допълни Пенев.

На зададен въпрос как се оценява рискът от неизпълнение, отговорът от участника, т.ел от управителя е на фирмата, която заяви желанието си да участва, беше: "до 50 процента", поясни Владимир Пенев.