Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов е бил разпитан заради сигнал на освободения главен секретар Георги Костов, че му е оказан натиск да подаде оставка. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Сигналът от Костов е до Сотир Цацаров. Той е постъпил на 15 февруари след негов разговор с Узунов.

В него той пише, че вътрешният министър е поискал главният секретар да си подаде оставката и му дал известно време да го направи.

”В сигнала си Георги Костов твърди, че на практика е заплашен, че ако не го стори, ще бъдат активизирани и изнесени 10 сведения от бивши служители на МВР, които са напуснали под натиск от Георги Костов", обясни прокурор Арнаудова.

След сигнала прокурор от ВКС е започнал извършване на лична проверка.

"До този момент са снети писмени доказателства от 3 лица – от директора на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, от шефа на Инспектората на МВР и от самия министър", обясни Арнаудова и допълни, че проверката все още не приключила.

"Прокуратурата извършва проверка за това дали има данни за извършено престъпление като злоупотреба със служебно положение, а не дали Костов е законосъобразно освободен от поста. До понеделник ще има резултат от проверката", каза още Арнаудова.

Освобождаването на главния секретар на МВР бе поискана от правителството вчера. Служебният кабинет на Огнян Герджиков предложи на президента Георги Костов да бъде свален от поста, а мотивите бяха, че е уронил престижа на министерството с политически игри.