България не успя да предостави всички необходими услуги и достъп до подходящи процедури за растящия брой на мигрантите и бежанците, пристигащи в държавата. България също не успя да отговори на информацията за тормоз на границата. Рязко увеличение на климата на ксенофобия и нетолерантност. Циганите продължават да бъдат пред риск от широко разпространена дискриминация.

Това се отбелязва в годишния доклад 2016/2017 на "Амнести интернешенъл" в частта за България.

В доклада се пояснява, че организации за защита на човешките права често са документирали връщане на мигранти, физическо малтретиране и кражби от страна на граничната полиция.

Цитират се думи на премиера Борисов, който признал, че правителството е приело "прагматичен подход" в бежанската криза. Бившият министър-председател заявил, че над 25 000 души са върнати в Турция и Гърция до август.

Продължава безнаказаността във връзка с физическо насилие по границата, подчертава "Амнести интернешънъл" и посочва случай през юли, когато прокуратурата в Бургас прекрати наказателна процедура във връзка със смъртта на афганистанец през октомври 2015 г., застрелян от граничната полиция.

Организацията алармира и за практики на незаконно задържане на непридружени деца. Предлагат се също неадекватни условия за непридружените деца в приемните центрове.

Неправителствените организации наблягат и на тревогите около високите нива на ксенофобия и нетолерантност, насочени към бежанци и мигранти, които остават уязвими на насилие и мъчения. Правителството не успя да се справи с климата на нетолерантност и някои правителствени лица често бяха свързани с дискриминираща или ксенофобска реч.

В доклада не се пропускат и така наречените групи от "доброволни гранични патрули", задържащи мигранти по границата с Турция преди да бъдат предадени на полицията. Според "Амнести интернешънъл" тези незаконни "граждански" арести" първоначално са приветствани от властите и от някои сектори в обществото. След официално оплакване от страна на Българския хелзински комитет, местната полиция арестува някои от нарушителите и вътрешното министерство призова гражданите да се въздържат от задържане на бежанци и мигранти.

Продължава социалното изключване и ширещата се дискриминация срещу циганите, пояснява неправителствената организация. Според "Амнести интернешънъл" ООН изразява тревога относно продължаващото ограничаване на достъпа на циганчетата до образование, здравеопазване и адекватно жилищно настаняване.

В края организацията обръща внимание на приетия от Народното събрание през септември 2016 г. закон за забрана носенето на бурки, както и на нов закон за борба с тероризма, който дефинира "терористичен акт" твърде неясно и изключително обширно.

Според организацията България е нарушила международните правни практики през август 2016 г. с тайното предаване на турския гражданин Абдуллах Бююк на турските власти, тъй като не е получил възможност да се свърже с адвокат или семейството си, както и да обжалва предаването му. /news.bg