Парите за саниране от националната програма за енергийна ефективност се изплащат „неритмично”. Съществува опасността някои от сградите да не бъдат завършени. Това обявиха днес на пресконференция от ГЕРБ в Бургас. Сигнал за проблема са подали от браншовите организации.

„Служебното правителство забавя плащанията, което поставя под съмнение нормалния завършек на програмата”, каза бившият зам.-министър на енергетиката и кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ Жечо Станков

Неритмичното изплащане на задълженията на държавата към фирмите - изпълнители може да доведе до значително забавяне", подчерта той. Според Станков от БСП търсят поводи да се спре програмата, за която НС гласува допълнителни 1 милиард лева. Той определи като неоснователни упреците, че се санирало на завишени цени. Станков поясни, че в края на 2015 г. , със старта на програмата, са дадени референтни стойности, които на всяко тримесечие се актуализират.

Бургаска област е първенец с 230 сключени договора за саниране, което представлява 12 % от общия брой за страната. 12 сгради в Бургас и 5 в Айтос вече са завършени. Подадени са още 230 заявления за саниране, сключени са 145 договора с изпълнителите”, заяви той. От ГЕРБ допълват, че енергийният ефект е доказан. Сметките за ток на хората в санираните сгради са намалели между 45 и 50%.12 сгради са окончателно завършени, а при 145 договора вече има избран изпълнител или предстои около 18 000 апартамента с 40 000 жители да бъдат санирани.

От ГЕРБ в Бургас показаха и предизборната програма на БСП, където на страница шест е записано, че проектът „Бургас- Александруполис” е важен за страната. „Лъжа е, че енергийният проект е отпаднал от програмата на БСП”, посочи Жечо Станков.