Държавните институции в България не осъзнават риска от хибридна война и разпространение на невярна информация - т.нар. фалшиви новини, каза експертът по въпросите на сигурността Йордан Божилов по БНТ.Проблемът не е само български - така е и в повечето страни в Европа, каза още събеседникът на медията. Божилов добре си спомня случая, когато слабоизвестен пловдивски сайт едва не предизвика скандал между София и Москва, след като публикува измислена новина - че турският президент Реджеп Ердоган е поканен у нас за националния празник, а руският Владимир Путин - не.

"Ние също сме свидетели на разпространение на фалшиви новини в България в опит за манипулиране на общественото мнение. Свидетели сме за изпращане на сигнали и информации, които могат да доведат до разделение на обществото. Знаете една част от обществото е много проруски настроена, докато останалата част е напротив - счита Русия като една от заплахите. Аз мисля, че нашите институции не осъзнават риска от хибридната война, риска от разпространение на невярна информация като тяхна задача.

Впрочем не само България е в такава позиция", каза още Божилов. "Европейската комисия и НАТО създадоха специални информационни звена за борба с руската държавна пропаганда в Европа след анексията на Крим и войната в Украйна. На държавно ниво в Европейския съюз обаче липсват институции за борба с информационните манипулации", допълни той./БЛИЦ/