Втори човек от НФСБ напусна Валери Симеонов. И Валентин Николов излиза от политиката и отказва дори да бъде номиниран за депутат. Той излезе с остра декларация, в която заедно с лидера на партията в Добрич, членове и симпатизанти обявиха, че не желаят да са част от безпринципната коалиция Обединени патриоти, съобщи Канал 3.

Причината е най-вече участието на "Атака" и нейния лидер Волен Сидеров, когото Николов осъди два пъти за клевета. Бившият шеф на комисията за борба с корупцията в НС обвинява лидерите на Обединени патриоти, че вземат решенията самолично, на тъмно и без обсъждане с местните структури. В декларацията той заявява още, че напълно подкрепя действията и позицията на бившия си колега Димитър Байрактаров, който напусна преди дни НФСБ. Николов бе водач на листата на НФСБ в Добрич на миналите избори.

Ето какво пише в декларацията:

"Ние категорично се разграничаваме от коалиция "Обединени патриоти“, както и от решенията и начина, по който се вземат”. Нейната единствена цел е собственото оцеляване на партиите, които я съставляват, както и на лидерите им. Не одобряваме участието в тази коалиция на ПП Атака, тъй като, нейният лидер - патриот е осъден по няколко съдебни дела за хулиганство. Освен това г-н Николов е осъдил същия по две дела - за клевети спрямо него и семейството му. Не изразихме тези аргументи преди президентските избори, поради факта, че Валентин Николов беше член на парламентарната група на ПФ към него момент и не искахме да бъдем упрекнати в саботаж на изборите. Но всяко търпение си има граници", пише в позицията.

Тук е мястото да напомним, че в 41-то Народно събрание Валентин Николов и още десет депутати напуснаха парламентарната група на "Атака", поради причини, които бяха изложени подробно във всички национални медии”, се заявява в декларацията.

Искам да изразя възмущението си от факта, че решенията в Коалиция "Обединени патриоти“ се вземат на „тъмно“ и авторитарно относно подредбата на листите за депутати, незачитайки мнението на редовите членове и местните ръководства на партийните структури.

Няма проведени събрания по места, поне в област Добрич е така. Това е абсолютно недопустимо за една демократична партия”, посочва Николов.

Моето волеизявление е преди да е одобрена и подредена листата за народни представители в област Добрич, с оглед на това да няма излишни интерпретации по мой адрес. Бил съм два мандата народен представител и два пъти председател на комисията „Борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика“. Излизам от политиката с гордо вдигната глава и самочувствие. За мен не е самоцел да бъда народен представител с цената на всичко. Човек трябва да има достойнство и морал. Но, за съжаление, повечето лидери на партии не възприемат хората със собствено мнение и активна позиция. Това е жалкото в нашата политика. Привърженик съм на засилване мажоритарния елемент в Изборния кодекс. Само тогава ще могат да бъдат избирани доказали се професионалисти и честни хора в българския парламент”, заявява още Валентин Николов.