Уволнените областни управители на ГЕРБ не са съгласни с мотивите на служебния премиер Огнян Герджиков, а именно, че имало съмнения, че те ще манипулират вота. Те са засегнати, че се петнят имената им.

На брифинг в партийната централа бившият губернатор на Варна Стоян Пасев заяви, че приемат това, че трябва да се сменят управителите, но искат да защитят името си.

Губернаторите недоумяват откъде идва съмнението към тях, след като правомощията им по изборите са ограничени. Те обмислят да се защитят включително и по съдебен път. Областните управители призоваха за морал и честност.

Никой от нас не е сърдит, сподели и Димитър Иванов, бивш управител на Ямбол. Досега нямало подобни упреци към тях. Иванов е изненадан, че сега имало опасения към работата им, а в същото време провели честно президентски вот. Горди сме с работата си. Областните управи не трябва да бъдат клеветени, категоричен е Иванов.

Бившият губернатор на Велико Търново Пенчо Пенчов е категоричен: "Не може да се петни така името ни".

Бившият областен управител на Габрово Николай Сираков пък обясни, че на цялата територия на областта няма регистрирана листа, а той е освободен с мотива, че е част от депутатска листа. За освобождаването си бил уведомен по електронна поща. През целия ден правел разплащания, вземали се решения и затова сега пита дали тези решения са легитимни. Манипулирани ли са президентските избори и президентът следствие ли е от манипулация, попита Николай Сираков.

Уважавам професор Герджиков, но не уважавам премиера, сподели той.