Бурен дебат и обвинения за ранен старт на предизборната кампания се разгоряха в залата на Общинския съвет днес. Причината е предложението на Николай Тишев от БСП таксите в детските градини да бъдат намалени от 50 на 40лв. По неговата логика в Приморско родителите не заплащат такси, а допълнителните 2 милиона в бюджета на общината (б.а. които трябва да се използват за реконструкция на улиците около стотиците нови сгради в града), могат да се използват за покриване на разликата. Предложението не спечели подкрепата нито на Реформаторския блок, нито на НФСБ. А зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева припомни как допреди 9 години всеки понеделник родителите са били принудени лично да носят тоалетна хартия и почистващи препарати, защото средствата в градините не достигали.

„В Поморие таксата е 31лв., а издръжката на едно дете възлиза на 618лв. В Средец не се събират такси, но няма нито един лев от общинския бюджет, който да се превежда към детските градини, защото се издържат от държавата. Не съм съгласна в Бургас заплатите на учителите да отиват за покриване на издръжката на учебните заведения. Тук издръжката на едно дете е 840лв., 860лв., а за децата със специални образователни потребности 910лв. В Община Бургас детските градини са на делегиран бюджет и за тях разходваме 23 милиона всяка година. Помните ли какво беше преди? Средствата, които недостигаха, се събираха от родителите. Още се борим с тези практики. Всеки понеделник родителите носеха тоалетна хартия и препарати за чистене. Това ли искаме да се случи отново”, попита Ананиева. Тя припомни, че таксата дори не стига за покриване на хранодена на децата, които имат едни от най-добрите условия в страната. В детските градини има осигурени таблети и се изучава английски език.

„Уважавам г-н Тишев, но идеологията, която изповядват социалистите, е изкована на популизъм и демагогия”, заяви зам.-кметът по култура и образование.

Бурни овации, пък предизвика изказването на Красимира Маркович от ГЕРБ: „Поискайте си нещо и Корнелия ще Ви го даде!”.

Зам.-председателят на постоянната комисия по бюджет и финанси Станимир Апостолов от групата на Реформаторския блок също не одобри предложението.

„Г-н Тишев прави сравнение между обекти, които не са с еднакъв мащаб. Сравнението между Бургас и малките общини не е адекватно. За пример могат да се вземат големите градове, като Варна и Стара Загора, където тези такси започват от 50лв. Отделно, ако имате второ дете, в Бургас заплащате такса за него с 50% по-малко”, обясни Станимир Апостолов.

Димитър Людиев пък директно определи темата за таксите, като популистко предложение, чиято единствена цел е да печели електорат. „По примера на Вашата председателка обещавате всичко на всички”, добави той.

Кметът Димитър Николов даде показателен пример.

„Преди 8 години свалихме таксите в яслите от 40 на 0лв. Само за 3 месеца броят на подписките на родителите, които искаха таксата да бъде върната, бяха десетократно повече. Нека таксите останат и парите влизат директно в бюджетите на детските градини. Така стимулираме администрациите да се съревновават помежду си и да правят повече. Децата в детските градини се възпитават качествено и това се харесва от родителите. В Бургас има най-малък процент частни детски градини. А програмата за езиково обучение се копира от други големи градове”, каза кметът.

В крайна сметка предложението на Николай Тишев не събра подкрепа.