"Доверието тежи много. Президентът Радев ми гласува много високо доверие и е много тежко човек да не поеме този тежък кръст. Не ми беше лесно да приема, защото знам какво е в политиката. Като казват хората „ял съм им попарата”. Исках да го убедя, че вероятно има и по-подходящи от мен, но той се оказа твърдоглав. Аз имам добри идеи които засягат държавата. Едната е по инициатива на Българската стопанска камара – за дребния и средния бизнес, които са смачквани от бюрокрация и безброй закони". Това каза Огнян Герджиков в студиото на "Панорама" по БНТ." Да се направят няколко добри стъпки е нещо важно. Имаме две най-важни задачи - безусловно демократични и честни избори и една задача, която ни се поставя за първи път - ротацията да бъдем председателство на ЕС", допълни Герджиков.

"БСП не са кадрували. Единствено Румен Радев избра министрите, това е негов кабинет, научих ги три дни преди днешния ден, познавам ги по стечение на обстоятелствата. За мен това е един много добър екип, защото са хора професионалисти, експерти и съм обнадежден.
Това са експерти, които почти не са се докосвали до политиката. Вечният бюджетар Кирил Ананиев, който действително е великолепен финансист, той има дълъг стаж в министерството на финансите, Илко Семерджиев, който е бил в няколко правителства, много са малко хората от сегашното правителство, които са имали опит в политиката. Такова правителство трябва да бъде неутрално.
Не може да бъде без никаква ревизия досегашното управление. Длъжни сме да видим нещата как са се развивали и където има безобразия, да направим каквото е необходимо", коментира още Огнян Герджиков.

"Не трябва да се колебаем да спираме обществените поръчки. Има такива, които се финансирам от Европа и ние не можем да си играем с това. Трябва да внимаваме. Министрите си отиват с кабинетите. Заместник министрите са на първо място. Някои от тях могат да бъдат поканени и сега, но това са изключения, когато кадрите са много полезни", каза Герджиков във студиото на "Панорама" по БНТ."Дали ще сменят областни управители, Герджиков отговори, че има два подхода, но са грешни. Нито трябва да оставят всички, нито да сменят всички. Тези, които са честни трябва да останат, а тези които не са добри управленци и служат на партии, трябва да си ходят. Ще гледаме да вдигнем процента на доверие у хората", обясни той.

А кои са постиженията и грешките на Бойко Борисов, той отговори така: "Такива оценки дава историята. Тя работи с минали събития и нямаме време да я чакаме. Народа ще даде оценка. Искате да ме вкарате в капан, усещам ви. Ако започна да казвам, че това което направи Бойко Борисов е прекрасно, то това е агитация. Ако кажа, че нищо не е направил, ще агитирам за БСП. Аз не желая да взимам страна преди такива сериозни избори. Безусловно имаше добри неща, излезе от кризата и стабилизира нещата, а слабостите предстои да ги видим". /БЛИЦ/