Общинският съвет ще инициира разследване за това чий е подписът под една от скиците на база, на които е взето решение на сесия през месец юли. Скандалът избухна на заседание днес, когато председателят на ОбС Даниел Скулиев обвини представителят на опозицията Станислав Добрев, че не знае за съществуването на документ, който самият той е издал в качеството си на лицензиран геодезист. Добрев освен общински съветник се занимава с геодезия и притежава лиценз за издаване на документи.

Причина за конфликта е водена кореспонденция между Добрев и Скулиев през месец август. Добрев писмено и изискал комбинирани скици на имот в Синеморец. По този повод е писал две писма, като твърдението му е, че скицата отразява разлика от 15 кв.м., за които обаче не ясно дали са общинска собственост. Това именно беше проблемът, който той постави на обсъждане в местния парламент днес. Скандалът обаче гръмна в друга посока, след като Скулиев заяви, че щом Добрев поставя такъв въпрос това означава, че той не знае за съществуването на скица, под която стои печат с неговото име.

„Оставам силно озадачен, че питането го задава същият човек, който е изготвил скицата”, каза Скулиев, като изчете изразително протокола от заседанието през юли, за да се види какви са били тогава обсъжданията в залата. Самият Скулиев каза, че е предизвикал проверка на подписа и печата.

Кметът Георги Лапчев разбра по време на сесията днес за проблема и го коментира предпазливо.

„Силно съм учуден, че е имало такава кореспонденция с човек, който е лицензиран геодезист, чиито документи общинската администрация използва за база за вземане на решение. Зададохте много въпроси. След като тази скица не е била известна на човека, който я е издал, кой тогава прави тези документи. Аз какви решения подписвам? Това вече клони към престъпление – някой да използва печата и подписа на лицензиран специалист. Питам се на кого сте дали този печат и колко такива документи има издадени”, попита градоначалникът. Той заяви, че ще направи основно проучване на всички документи, внесени в Общината с този печат.

„Нямам никакви притеснения. Печатът е мой, а скицата е в моя компютър. Дори да дойдат разследващи да проверяват – ще им ги покажа. Те са в офиса ми. Скицата е напълно автентична, никой друг не оперира с печата. Мнозинството в Общинския съвет направи всичко възможно, за да измести проблема”, каза Добрев пред BurgasINFO.

След края на заседанието Даниел Скулиев заяви, че вече знае чий е подписът под скицата, който рязко се различавал от този, който стои под питането на Добрев по този въпрос. В кулоарите на ОбС се заговори, че проблемният подпис бил на бащата на Добрев.

„Проблемът не е в 15-те кв.м., които поставя, като въпрос Добрев, а в това, че някой друг издава документите”, каза лидерът на ГЕРБ в града и общински съветник Даниел Николов. Добрев пък заяви, че още, когато е правил питането си, добре е знаел за съществуването на тази скица, но тя е трябвало да бъде приложена към документите на всеки общински съветник, за да се види още на сесия чия собственост са въпросните 15 кв.м.

BurgasINFO ще продължи да следи случая.