Несебър се побратими с казахстанския град Караганда и то по скайп. За първи път в историята на международните си отношения градът на ЮНЕСКО подписа споразумение за сътрудничество виртуално, чрез достиженията на глобализацията - конферентна видио връзка през интернет. Кметовете Николай Димитров и Нурлан Аубакиров подписаха в реално време, едновременно, официалните документи, като си обещаха занапред да развиват отношенията помежду си.

„Всеки договор за побратимяване открива нови широки хоризонти за приятелство и сътрудничество между хората и е в основата на просперитета на градовете. Обмяната на опит и добри практики в сферата на местното самоуправление и опазването на културно-историческото наследство допринасят за развитието на местната икономика, туризъм, култура, спорт и опознаване на народите ни.Сигурен съм, че започналите вече съвместни проекти като международния фестивал за хора с увреждания „Несебър без граници“, както и представянето от Негово Превъзходителство Посланика на Република Казахстан Темиртай Избастин на фотоизложба „Съвременен Казахстан“, са вече едно хубаво начало за още по активни и полезни взаимоотношения“, смята кметът на Несебър Николай Димитров.

Иновативният подход, чрез който навярно за първи път в България се подписва такъв вид документ - споразумение за сътрудничество, бе избран и от двамата кметове поради натоварените им работни графици, а и заради стремежа за сближаване на двата града.

Караганда е град в Централен Казахстан, административен център на Карагандинска област. Нарежда се на 3-то място в страната след столиците - бившата Алмати и настоящата Астана по брой на населението. Крупен индустриален център. В града работят големи предприятия за добив на въглища, както и от машиностроителната, металообработващата и хранителната промишленост. Градът е разположен на 200 км южно от Астана и на 1000 км северно от най-големия град Алмати.