Хората, които имат щети по имотите си след пожарите и са подали заявления за временно настаняване, получават фургони. Хубаво е, че само на едно място имат нужда от такива - в село Воден, където пламна най-големият пожар. Фургоните, които не отговарят стандартите за живеене, няма да бъдат използвани. От 15 броя, само 2-3 са такива. Някой може да е допуснал грешка и да е изпратил негодни фургони, но той ще бъде наказан. Това каза служебният премиер Димитър Главчев във включване на живото във Facebook, в което отговоря на въпроси на медии и граждани, цитиран от NOVA.

"Всички засегнати от пожарите ще получат компенсациите, предвидени по закон - 1578 лева за неотложни разходи и 2500 лева за обзавеждане. Пожарът във Воден е локализиран. Поздравления за доброволците, които се включиха в потушаването. Имаше и пожарникари от Турция и Испания. Още на първия ден бяхме там, искахме бързо да се справим и да се започне с компенсациите в кратък срок. Във ведомствените бази на МВР и МО също ще могат да се приютят засегнати от пожарите. Наблюденията ми обаче показват, че едва ли ще искат да се възползват. Хората във Воден по-скоро искат да стоят до изгорялата си собственост, дори фургоните им да са поставени близо до домовете им", заяви той.

Според него доставка на водни джобове за вертолетите "Кугър" е най-бързият начин за действие при масивни пожари. "За четири такива са необходими 500 000 лева. Отпускането на средствата може да бъде одобрено съвсем скоро. Днес ще ми бъдат представени разчети от МВР и МО, за да работим с финансовия министър по предоставяне на помощта", обясни Главчев.

Относно причините за масивните пожари служебният министър-председател подчерта, че промените в климата са основен виновник. "Имаше и много дъждове, които благоприятстваха израстването на голяма растителност, която после беше изсушена бързо от жегите. Органите са се задействали. При съмнения за умишлени пожари извършителите ще бъдат установени. Те обаче много трудно се откриват, защото някои пламъци се предизвикват и случайно. Имам съмнения, че нарочно е предизвикан пожарът в резервата „Стенето“, защото районът е непроходим. Местни говорят, че бракониери и животновъди са недоволни. Само болен мозък може да запали умишлено такава стихия", отбеляза той.

Главчев призова да не се съпоставя нуждата от подслон на пострадалите от пожарите и помощта за украинските бежанци. "Те бягат от война. Различни собственици на хотели са им предоставили материалната си база. Приели сме да помагаме на бежанците и това се е случило по законов ред", посочи премиерът.

По думите му няма никакви основания за смяна на служебния вътрешен министър Калин Стоянов. "Нямаше повод и преди изборите, няма и сега. Справихме се с организацията на вота, а сега виждам какво прави всеки ден", категоричен е Главчев.

По повод закупуването на нови автомобили за нуждите на Пътна полиция премиерът подчерта, че това е необходимо, за да може КАТ да работи по-ефективно. А средствата са дошли от фонд "Пътна безопасност".

Източник: NOVA