На 75-годишна възраст почина италианският юрист и парламентарист Джузепе Консоло, съобщават италианските издания „Матино“ и „Кориере Романо“. Той си е отишъл в Рим, предава БТА.

Джузепе Консоло е адвокат на Сергей Антонов, който заедно с още двама българи е обвинен, че е съучастник в подготовката на атентата на 13 май 1981 г. срещу папа Йоан-Павел Втори на площада „Св. Петър“ във Ватикана. Процесът започва на 27 май 1985 г. и завършва през март 1986 г., като Антонов е оправдан.

През 2018 г. в България е издадена книгата на Джузепе Консоло „Атентатът срещу папата - истинската история“ от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, която разказва за историята около атентата срещу папата и „българската следа“.

Джузепе Консоло е роден на 6 септември 1948 г. в Неапол. Женен е за княгиня Наталия Николаевна Романова, потомка на руската династия Романови. Дъщерята на Консоло от този брак – Николета Романоф, е италианска актриса, припомня „Матино“.

Консоло се дипломира по право през 1970 г. от Университета на Катания. През годините освен адвокат е бил и журналист и доцент по конституционно право във факултета по право на Свободния международен университет за социални науки „Гуидо Карли“.

През 2001 г. Консоло е избран в Сената на италианския парламент от партията „Национален съюз“, оглавявана по онова време от Джанфранко Фини. Впоследствие партията влиза в широката коалиция на Силвио Берлускони „Народ на свободата“.

От 2006 г. Консоло е член на Камарата на депутатите за два мандата. През 2010 г. той изоставя „Народ на свободата“ и става част от политическия проект „Бъдеще и свобода за Италия“, който е в опозиция на четвъртото правителство на Силвио Берлускони.

През 2013 г. се кандидатира за нов сенаторски мандат, този път от листата „С Монти за Италия“ на Марио Монти, но не е избран, припомня „Матино“.

Джузепе Консоло беше удостоен през 2016 г. с титлата „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.

В съобщението по повод церемонията по присъждане на тази титла на сайта на университета тогава се цитират се думите на професор Сашо Пенов, декан на Факултета по право, който казва: „В своята практика професор Консоло се придържа последователно към един от основните принципи на правото, че човек е невинен до доказване на противното.

Той успява, влагайки цялото си сърце, да отстоява този принцип и да го прилага в практическата част на правото, включително и в процеса срещу българския гражданин Сергей Антонов“.

В публикацията на сайта на университета се припомня, че в качеството си италиански парламентарист, „професор Консоло отстоява позицията си, че правото е система от ценности, които всички трябва да спазваме“.

Деканът на Юридическия факултет на Софийския университет подчертава, че професор Джузепе Консоло е голям приятел на България и благодарение на него са установени контакти с италиански университети и много преподаватели от Софийския университет ще имат възможност да изнасят лекции и да създават приятелства там, се посочва още в публикацията.

При получаване на титлата в своето изказване тогава Консоло благодари на всички свои колеги и студенти, които са пожелали да превърнат този ден в изключително важна дата в неговия живот, се казва още в съобщението в сайта на Софийския университет.

В него се допълват и думите на Консоло, че работейки по защитата на Сергей Антонов, той е бил готов на всичко, за да постигне своята цел. А целта е била не само получаване на оправдателна присъда за Сергей Антонов, а най-вече възвръщането на достойнството на една страна, която без вина е рискувала да загуби достойнството си.

По думите на професор Консоло това е нещо, което не бива никога да се допуска.

За предоставената му титла „Доктор хонорис кауза“ Консоло тогава казва, че „българи, които са разбрали каква е била неговата истинска цел през тези години, са решили да наградят не защитника, а човека, който превръща това, което в началото е било кауза, в мисия на живота си, посветена на това да защити една страна, за да изчисти петното, което й е било нанесено“.

Професор Консоло подчертава тогава в речта си, че българската нация е с изключително дълга история, а България е сред открояващите се европейски държави.

В изказването си професорът разказва също, че по време на защитата на Сергей Антонов мисията му е включвала и сериозна дипломатическа дейност и проучване на българската история, като това му е позволило да открие и кои са били братята Кирил и Методий.

В речта си професор Консоло подчертава също така, че Сергей Антонов не е имал абсолютно нищо общо с обвиненията, които са били несправедливо отправени към него.