Диана Йорданова е четвърта в листата на ГЕРБ в Бургаски регион на предстоящите парламентарни избори.

Тя е възпитаничка на Английската гимназия „Гео Милев“ в Бургас. Има две магистърски степени по специалностите „Университетска математика“ и „Счетоводство и контрол“. Започва своя трудов стаж като преподавател по матемика в Гимназия по чужди езици „Васил Левски“ в Бургас. След няколко години преминава в частния бизнес. Вещо лице по съдебно-счетоводни и финансово-икономически експертизи.

През 2007 година е избрана за общински съветник от ГЕРБ. По-късно е избрана за народен представител от Бургаски регион. Тя беше зам. председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, председател на подкомисия по контрол и отчетност на публичния сектор.

„Доверие! Това е ключова дума за мен самата. Да си българин -това е гордост. Да си бургазлия – задължава! За мен ще бъде чест да продължа да съм силният глас на Бургас в българския парламент.“, казва за предстоящите парламентарни избори Диана Йорданова.

- Г-жо Йорданова, в тази предизборна кампания основната тема за политическите сили са доходите. Вие сте специалист в тази област, какви са конкретните решения, които предлага ГЕРБ, така че ефектът да се усети реално от хората?


- Даваме конкретни решения, защото при нас няма празни обещания, а всичко е добре изчислено и подготвено от нашите експерти. То е надгарждане на всичко, направено досега. Основният въпрос, който поставят хората по време на срещите е – отбелязвате икономически ръст, за първи път излизаме на излишък от 2008-ма година насам, но ние трябва да го усетим по джоба си. Затова сме се насочили в тази посока и това е един от основните приоритети на ГЕРБ. Това става от една страна със създаване на условия за спокойна работа на бизнеса. На практика доходите в държавната администрация се увеличават от правителството. Всяка година залагаме с 10% увеличение на заетите в държавни и общински структури и в сферите, които са на бюджетна издръжка. Но, за да може да се увеличат възнагражденията и на тези хора, които работят в частния сектор, е необходимо да създадем добри условия на бизнеса – спокойствие, предвидимост. Ние гарантираме, че ще запазим плоския данък - 10% и няма да има промени в данъчното облагане, за да може хората спокойно да работят и да инвестират, те трябва да знаят какво ги очаква в един 4-годишен период. От друга страна тези процеси се наблюдават и от външни фирми, които желаят да стъпят в България. Те също искат да има сигурност. Съвсем по естествен път гарантираме увеличаване на доходоите. Знаем как да управляваме, готови сме, стига да спечелим доверието на хората. Аз смятам, че българите са разумни, трезвомислещи и ще направят правилния избор.

- В програмата на ГЕРБ е записано минимална работна заплата в размер на 650 лева и средна – 1500 лева. Ще може ли да се постигне това?


- Абсолютно реални са прогнозите, които правим. Още повече, че те са на минимума от нашите предвиждания. Към момента средната работна заплата за страната е 1118 лева, така че в рамките на 4-годишен период е нормално тя да стане минимум 1500. Минималната работна заплата сега е 460 лева, с темповете, които предвиждаме в края на мандата, с тепмповете за разивтие на икономика е нормално да достигне 650 лева.
Ние излязохме от управлението при икономически ръст в рамките на 3,7%, което, при нормално развитие на икономиката и политическа стабилност в страната означава, че в края на 4-годишния мандат спокойно можем да говорим за ръст от порядъка 5,5 – 6%, което води до всички останали процеси.

- Провеждате постоянно срещи с жителите на общини в Бургаска област, как приемат те предложенията Ви?

- Да, хората ги приветстват. Свикнали са много неща да им обещават, но те знаят как работим ние от ГЕРБ, защото виждат реално как се променят общините, в които има кметове от ГЕРБ. В община Камено например, в която има смяна на управлението от година и половина, съвсем скоро започва масово разкопаване на улици, това ще породи известно неудобство у хората, но трябва да се реши проблемът с ВиК и водата. Вие знаете, че той е тежък за хората, те не могат да пият вода, не могат дори съдовете си да мият. Това са неща, които реално се случват. Не даваме празни обещания, доказваме всичко с работата си. Продължаваме с изграждането на инфраструктура, защото по малките населени места това е голям проблем. Ненапразно в програмата ни е вписано създаването на два нови фонда. Единият е за малките населени места, които по европейските изисквания не могат да кандидатстват за подмяна на водопреносната мрежа. Министерството на екологията ще управлява един фонд от порядъка на 100 млн. годишно, общините ще кандидатстват на проектен принцип, за да могат да извършат тази подмяна. Създаваме фонд и за третокласната пътна мрежа, която представлява пътищата, които свързват селото с общинския център. Там отново всяка година ще се инвестират средства. Идеята ни е в края на един пълен мандат да може 80-90% да бъде решен този проблем, защото е срамота в края на 21-ви век да има пътища, които не са ремонтирани от изграждането си.

- Вие бяхте и досега депутат и постоянно сте в региона, познавате проблемите добре, кой от тях се ангажирате пряко да решите през следващите години?

- Винаги съм работила за Бургас и региона. Ще продължа да го правя, защото считам, че освен законодателната работа, това е другата част от дейността на народния представител. Нормално е всеки един да лобира за своя регион в най-добрия смисъл. Това, което съм правила и ще продължа да правя, е да съдействам за финансиране на различни инфраструктурни обекти в региона. Кметовете имат доста идеи, свързани със създаване на условия за по-добър живот на хората, ще продължим да работим в същата посока. Тук, в Бургас ние имаме регионална програма. Само ние предлагаме такава. Именно за регионалните програми работим и се борим. Давам пример с изграждането на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг – изключително тежък процес, свръзан и с отчуждаване на земи, и с прекъсване по време на правителството на Пламен Орешарски и пренасочване на средствата в друга посока. Но добрата новина е, че след летния сезон, може би през септември, започва разширението на пътя. Нещо, което сме договирили с г-жа Лиляна Павлова, е за пътя Слънчев бряг-Варна, който е много тежък. Тъй като средства за автомагистрала Черно морре няма как да се осигурят на този етап, ще заночне изграждане на трето платно. Освен по инфраструктурата, в Бургас продължаваме работата по Медицинския факултет. Факултетът за здравни грижи вече работи, искрено се надяваме, ако не за предстоящия септември, то за следващата учебна година да се осъществява прием на студенти, които да се обучават за лекари, медицински сестри и други квалифицирани специалисти. Бургас има модерна здравна база, имаме две университетски болници, добри общински болници, оборудвани с високо ниво апаратура, но трябва да си създадем кадри. Ще им предоставим добри усолвия да ги задържим тук. Друга посока е развитието на IT сектора. Предвидвили сме доста неща, свързани с Бургас и региона. Предстои много работа.


- Вие сте един от инициаторите на програмата, станала известна като „Професия баба“, която породи интереса сред жените. Какво точно ще представлява тя?

- Социалният министър от правителството на Бойко Борисов Зорница Русинова, която също е бургазлийка, работеше доста усилено по темата. Радваме се, че се прие радушно от хората. Кръстихме програмата така, за да бъде по-разбираема. Тя е свързана с това, че когато една млада майка желае да се върне по-рано на работа от периода на майчинството, ще има възможност да посочи човек от семейството – баби, дядовци или друг близък, на който може да се довери за отглеждането на бебето й. Този човек ще получава минимална работна заплата, докато детето навърши 3 години. Това е нашето виждане за правене на политика – от една страна за младите хора, а от друга - за борба с безработицата, защото, ако една млада дама се отдели за 2 години от работата си, губи своята квалификация, способности. В частна фирма едва ли биха я чакали да се върне, а биха наели нов служител. Имаме готовност от момента, в който се състави правителство, програмата да започне да работи.


- Много работодатели не обичат служителите им да излизат в майчинство, защото губят кадри...

- Да, това е част и от нашата борба с отрицателния демографски прираст. Залагаме и на т.нар. тридетен модел. Ще стимулираме раждането и отглеждането на деца, като детските надбавки, които ще се дават, ще са под формата на помощи за всяко едно дете. 100 лева ще се дава за едно дете, 150 - за две деца и 200 лева - за семейство с три деца. Спираме до тук. По отношение на социалната политика – социални помощи ще се получават единствено и само срещу положен труд. Друго условие ще бъде децата от съответното семейство да посещават детска градина или училище. Ако има нарушение на едното или другото правило, ще се спират всякакви видове социални плащания. Друга съществена реформа е тази в ТЕЛК, защото се оказва, че процентът на т. нар. фалшиви телкове е голям. Има вече изготвени анализи и за съжаление, на министър Русинова не й остана време да довърши това, което започна в тази сфера. Това, което предвиждаме е, те да преминат от Министерството на здравеопазването към Министерството на труда и социалната политика и по-специално - към НОИ, за да бъдат по-добре контролирани. Целта е средства да се получават само от нуждаещи се хора, като те ще бъдат и доста завишени. Ще се прекрати недобрата практика хора, които имат трайни увреждания и за които е ясно, че няма как да се възстановят, да бъдат карани през година да минават през комисия. Идеята е максимално да облекчим самите хора и да повишим заплащането за определено заболяване.

- Какви са Ви впечатленията от кампанията, това състезание на конкретни идеи за региона ли е или по-скоро битка между политически партии на национално равнище?

- Кампанията в региона е спокойна, съпоставена с тази на националнно равнище. Това тук е начинът на работа, защото в крайна сметка бургазлии и жителите от областта дават своето доверие на народни представители с ясната идея, че тези хора трябва да работят за региона. Политическите украски след изборите трябва да паднат и да се обединяват усилията да се работи за хората – тези, които са ни дали своето доверие. Това е най-важното. Истината е, че това политическо противопоставяне започна да омръзва. Зрелостта, която показваме в Бургас, колкото по-бързо се прехвърли на национално равнище, толкова по-добре за държавата. Пожелавам разумен избор на бургазлии и успех.