На региона е нужна целогодишна заетост. Време е държавата да каже на инвеститорите: Елате в Бургас!

img
Драгомир Попов – кандидат за народен представител от коалиция „АБВ-Движение 21“

Бургаска обалст е единствената област, в която има едновременно магистрала, ж.п. линия, летище, пристанище. Варна няма магистрала, Пловдив и София нямат пристанище. Всички, които бъдем избрани в следващото Народно събрание трябва да си зададем въпроса: Защо, въпреки това, Бургас не се развива, както се развиват София, Пловдив, Варна, Стара Загора?, смята кандидатът за народен представител от коалиция "АБВ-Движение 21" Драгомир Попов

Драгомир Попов е кандидат за депутат от „АБВ-Движение 21“ от Бургаски регион, дванадесети в листата на коалицията. Той е зам. областен председател на АБВ. Занимава се с частен бизнес и е един от най-дейните политици в региона. Ето оценката му за предизборната кампания, за впечатленията му от многобройните проведени срещи в областта и за конкретните решения на проблемите на хората.


- Г-н Попов, как оценявате хода на кампанията за парламентарните избори в Бургаска област на фона на агресивното говорене на национално равнище? Прави впечатление, че вниманието се насочва основно към битката между ГЕРБ и БСП, какво е мястото на АБВ в нея?

- Кампанията, която се води изключително много прилича на президентската кампания по това, че и тогава се внуши на хората, че има двама кандидати – на ГЕРБ и издигнатият от БСП. Ивайло Калфин, който беше най-подготвен, както и останалите, бяха сложени във втора група. Сега се провежда по същия начин кампанията, налагана от големмите социологически агенции – че съществуват основно кандидати на две партии – на ГЕРБ и на БСП, а останалите ще са като допълнение в следващото Народно събрание. Това няма да бъде така и то ще се разбере още на 26-ти март. Прави и друго впечатление – кампанията е изключително агерсивна в личен план. Всеки един от водачите на политическите сили атакува персонално своите конкуренти. Изключвам АБВ! Никой не показва в такава степен проблемите на държавата как те да бъдат решени, освен ние. Никой не казва защо стигнахме до това положение. Всеки казва кой, но никой не казва защо и как с конкретни предложение да преодолеем тези проблеми. Единствените, които показват ясни и точни решения, това сме АБВ и „Движение 21“. Всеки говори за размер на работна заплата, като върви едно наддаване кой ще даде повече. Ние реалистично предлагаме поетапното увеличение на доходите за 4 години, как ще се случи това. Никой не мисли за средния българин. В България липсва средна класа. Давам простичък пример с двете водещи икономики в света. В САЩ 80% от икономиката се формира от малкия и средния бизнес. В Германия 92% от брутния вътрешен продукт се създаава от малки и средни предприятия. В своите кампании и Хилъри Клинтън, и Доналд Тръмп, макар че той е един от най-богатите хора, говореха за малък и среден бизнес.

В България 80% от икономиката се владее от 100 фирми, при условие, че има регистрирани над 300 хил. фирми. Това означава, че останалите 20% се разпределя между останалите няколко стотин хиляди фирми. Ето реалния факт – ние в България нямаме средна класа. Ние имаме свръх богати, една огромна маса хора, които са или бедни, или са на прага на бедността, както и една много малка средна класа. Това е противно на всякаква икономическа логика. Ето това искаме да променим. Искаме силна средна класа.

- Темата с доходите е една от най-обсъжданите в тази кампания. Какво решение предлага АБВ?

- Ощетени са най-бедните. Нямаме необлагаем минимум. Не може най-бедният да плаща в процентно съотношение толкова, колкото плаща най-богатият – 10-те процента. Нашата идея е да се вкара един необлагаем минимум на минималната работна заплата, което автоматично вдига най-ниските и средните доходи. За един доход от 5-10 хил. лева не е от такова значение, но когато получаваш до 1000 лева това се отразява. Затова нашата идея е въвеждането на прогресивен данък, който бива изопачаван от нашите опоненти. Никой не иска да ощетява висококвалифицираните работници. Скалата на личните доходи не касае бизнеса, защото ние сме за запазване на корпоротивния данък от 10%. Това, ако е фактор за инвестиции, той ще бъде запазен. Не знам защо всички говорят само за чужди инвестиции. В Германия например данъкът е 40% и въпреки това инвестициите растат. Защо? Там има политическа стабилност, предсказуемост, функционираща съдебна система, знаят се сроковете за решаване на евентуален проблем. Не може само с това, че ние имаме най-ниските заплати и най-ниския данък да привлечем инвестиции.

- Ще успеете ли на тези избори да мобилизирате достатъчно привържениците на лявото политическо пространство, като се има предвид, че основната битка се очертава между ГЕРБ и БСП?

- Кое ляво? БСП е инезименно в политическия живот вече дълги години. Идеята, която и сега БСП лансира е много силна намеса на държавата в икономиката, идеята на демократическия социализъм. А нашата е социалната демокрация. Разликата е в съществителното – те са за социализъм, а ние за демокрация. Държавата трябва да участва като арбитър в икономиката, да следи за правилното разпределение на средствата, за достигането им до всички слоеве. Всички говорят за създаване на олигархични кръгове в БСП, това означава свръхбогати хора. Как по обратен път ще тръгнат към средната класа и бедните слоеве? Искаме модерно ляво. Ние сме първата партия, която започна смяната на поколенията в ръководството си. Забележете кой отстъпва от предните редици – президентът Първанов, който е идеолог и създател на партия АБВ. Той прави крачка назад и дава възможност напред да излезе младото поколение, не някой след него, а човек, който не помни социализма – Константин Проданов. Той води партията. Ще подкрепя това и с един цитат от Моисей: „Ние ще стигнем Обетованата земя, когато и последният, който помни египетското робство – си отиде“. При нас лидери са млади хора, които са израснали в друга среда, с модерно мислене, формирано в съвремието, в информационния век.

- Как именно повече млади хора обаче като цяло ще могат да намират възможност за реализация в България?

- Основата на всичко е образованието. Можем да говорим за икономика, за социална политика, здравеопазване и за всичко друго, но основата е образованието. Връщайки се назад в историята, ще посоча, че Възраждането започва от килийното училище. Когато имаш образовани хора, имаш първо такива, които са свободни, здрави квалифицирани, с високи доходи. Един образован човек стъпва на профилактиката и стига по-рядко до болнично лечение например. Хвърляйки средства в образованието, ще спестим огромни разходи. Тези хора, които работят, ще спестят много средства в социалната сфера. Трябва първо образование, оттам нататък е икономиката. Всички партии говорят какви пари ще харчат и никой не казва откъде ще ги вземе. Ще харчим или ще създадем бизнес среда така, че хората сами да си печелят средствата, да се издържат, да плащат социални фондове, данък, откъдето да се разпределят средства за социална политика?! Силна икономика, означава и силна социална политика. Кой има силна социална политика? Швеция, Норвегия, Дания, Франция, Германия. Ние водим много трудна социална поолитика. Бих дал за пример работата на Ивайло Калфин, който не е критикуван от нито един наш опонент. Да бъдеш социален министър в най-бедната държава – това е най-трудното. Лесно е да си социален министър в Дания например или в Швеция. А в България? Ние трябва да дадем на хората възможност да създадат малък бизнес, като издържат себе си, ще развиват и държавата.

- Коалиция „АБВ и Движение 21“ водите активна кампания в Бургаска област със серия от срещи с жители на общини, както и с представители на различни сфери. Какво Ви казват хората, какви са очакванията им от Вас?

- Основното очакване е държавата да създаде условия Бургас да последва примера на Пловдив. В момента в Пловдив фирма търси висококвалифицирани работници със заплата 4000 лева и няма кой да отиде да работи, там се откриват нови 40 хил. работни места, създава се Индустриална зона, на която не малко развити европейски държави ще завидят. В Бургас това го няма. До 95-та година 60% от икономиката на България минаваше през Бургаска област, имаше огромни предприятия, които вече не съществуват. Има Индустриална зона, която се създава, но тя е твърде малка. В момента в нея стъпват основно фирми, свързани с услуги, не с производство, а там е целогодишната, висока заетост. В Бургас държавата трябва да създаде условия да се развива икономически и градът, и целият регион. Има положителни примери в Карнобат и Айтос. Бургаска обалст е единствената област, в която има едновременно магистрала, ж.п. линия, летище, пристанище. Варна няма магистрала, Пловдив и София нямат пристанище. Всички, които бъдем избрани в следващото Народно събрание трябва да си зададем въпроса: Защо, въпреки това, Бургас не се развива, както се развиват София, Пловдив, Варна, Стара Загора? Това не зависи само от местната власт, тук трябва единни сили и помощ от държавата. Държавата трябва да рекламира областта пред големите инвеститори и да каже: Елате в Бургас! На региона му е необходим целогодишен живот, а в момента областта е с най-голяма и ясно изразена сезонна заетост.

- Прави впечатление, че обръщате сериозно внимание и на една община, в която много малко партии стъпват – Руен, която се смята като марка на ДПС в региона, а сега и ДОСТ. Имате ли потенциал АБВ там?

- За АБВ няма разделение по етнос, пол, религия. Това са български гражданин. На община Руен й е закачен етикета, че тя е подвластна на ДПС. Когато ДПС е във властта, на нея й се обръща внимание, когато обаче ДПС не е в управлението, Руен остава като сираче. Това не бива да се допуска. За първи път на президентските избори ниие направихме пробив там. Получихме много гласове. Очакваме много добър резултат и на парламентарните избори. На тези хора там трябва да им се даде възможност да работят целогодишно. Там имаше силно животновъдство. Сега повечето хора работят на строежите в Германия и Португалия. Цели семейства са там. Тук, в България лошото е, че няма предвидимост в бизнеса. Не може да се планира. Не е нормално да отидем от едната краюйност – планово стопанство в другата – пазарът решава всичко. Може да планираме 2 години, но работодателите да могат да казват на своите работници и служители какво предстои, какви доходи да очакват. Ние нямаме сигурност, нямаме яснота – от избори в избори, постоянни договорки кой ще бъде коалиционен партньор. Това не е нормално.

- В тази кампания за първи път сте коалиционни партньори с „Движение 21“, как работите в Бургаска област?

- Коалиционните ни пратньори са изключително интелигетни и сериозни. Работим много добре. Нямаме никакви проблеми, допълваме се навсякъде, заедно сме, защото ще бъдем и едно цяло в парламента. Аз съм убеден, че ще бъдем представени в следващото Народно събрание. Има социологически агенции, които при проучване, финансирано с техни собствени средства, дават, че преминаваме бариерата. Има други, на които проучванията са поръчани и тогава резултатът ни е по-нисък. Но този натиск няма да помогне, защото ние ще влезем в парламента и ще бъдем незаобиколим фактор.

- Прогнозите са, че много трудно ще бъде съставено бъдещото управление на страната. Как виждате мястото на АБВ и „Движение 21“ в седмиците след 26-ти март?

- Да, сутринта на 27-ми ще бъде трудна. За съжаление практиката на изборите в България показва, че именно денят след изборите е ден за размисъл и се задава въпросът: Какво стана? Ние не сме партия на отрицанието и влизайки в следващия парламент, разговорите за съставяне на правителство ще бъдат само на принципна основа. Няма да преговаряме на инат, готови сме на компромиси, но те ще са единствено разумни. Ще бъдем водени само от въпроса: Кое е най-доброто за хората и за България. Не може водещи политици да заявяват, че е много вероятно да не се състави правителство. Това показва, че ако единият или другият не бъде министър-председател, отиваме на нови избори. Хайде да питаме тогава: Добре ли е за България още 6 месеца безвластие и служебен кабинет?. Кое е водещо за българския народ – Кой ще бъде министър-председател или България най-накрая да тръгне да работи?!


- Има ли коалицията потенциал за втори депутат от Бургас, в предходния парламент бяхте представени от ген. Михо Михов?

- Да, категорично. Имаме огромен шанс да получим втори мандат. Никой не вярваше на предходните избори, че ще имаме депутат. Тогава ген. Михов влезе в парламента не от преразпределението на гласовете, а със спечелен чист мандат. В момента обединените сили на АБВ и „Движение 21“, както и на новите лица край нас, показват, че ние имаме огромен шанс да имаме втори депутат. Нека да не се чувстват изненадани представителите на другите политически партии, ако имаме двама от Бургаски регион в парламента.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Самоубийство от любов в "Меден рудник", 26-годишният Атанас скочи от седмия етаж на бл. 100

Мярка за неотклонение на Кирил Атанасов за стрелбата в Свети Влас

Балове 2018 в Бургас - блясък, атракция и стил