Рязането на места за прием на студенти в бургаския университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ разбуни духовете в Бургас. По този повод позиция изрази и журналистката Диана Саватева – втора в листата на ГЕРБ в Бургас, представител на гражданската квота. Тя заяви, че тази новина е истински шокираща и повод за непразничен размисъл. Ето и нейното становище, публикувано в личния й профил в социалната мрежа:

Непразничен размисъл: Странно - меко казано - ми прозвуча новината, че има решение на Министерството на образованието и науката да се свие приема на студенти в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" по две базови за региона специалности.

Не обичам думата "шок" - в последно време тя се появява твърде често в журналистическите материали и вече е на път да загуби "шокиращото" си въздействие.

В случая обаче няма по-точна дума - цифрите са действително шокиращи. От 63 предложени места в специалност "Здравни грижи" одобрените са едва 9. 320-те предложени места в специалността "Туризъм" са орязани до 88.

Питам се дали в образователното министерство са виждали жив хотелиер? Разговаряли ли са с реален съдържател на какъвто и да е туристически обект, който в началото на всяко лято се чуди от къде да наеме читав персонал?

63 поискани студентски места за здравни грижи, 9 отпуснати?! Звучи като подигравка. Но по-гадното е, че режат от бургаския ВУЗ за сметка на софийските.

Не може цялата държава да се изнесе в София, за самата столица това е пагубно. Бургас има капацитет на силен регион, за да го реализира, трябва да се даде възможност на младите българи от тази част на страната да получават добро образование тук, а не родителите им да разнасят на 400 км покъщнина за квартири, да плащат луди пари за наем и пътни.

Очаквано кметът Димитър Николов реагира веднага - вече е изпратил писмо до министъра - проф. Николай Денков, в което настоява за преосмисляне на орязването и възстановяването на план-приема в двете специалности.

В него кметът подчертава, че потребността от медицински специалисти в Бургаско непрекъснато се увеличава заради интензивното развитие на региона. Николов възразява и срещу намаляването на приема в специалност "Туризъм", тъй като завършилите са едни от най-успешно реализиращите се на пазара на труда. Все пак туризмът е основен бизнес от Резово до Обзор.

И отново стигаме до ключовата дума - регион.

Орязването на приема не означава просто 300 студенти по-малко. Означава липса на стратегическо мислене и създаване на проблеми с "дълъг срок на годност".