Всяка седмица тонове хранителни продукти отиват на боклука, вместо да бъдат дарени на Социалния патронаж или на нуждаещи се. Причината обаче не е липса на желание у прозводители и търговци, а чисто административна – приспадането на данъка добавена стойност. Това споделя д-р Георги Митев, който е на второ място в листата с кандидати за народни представители на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”.

„Целта ми е Българската хранителна банка, която е прекрасен проект, най-накрая да заработи пълноценно. Досега голяма пречка е фактът, че ДДС се приспада само за продуктите, които отиват на екарисаж, но не и за дарените. Повече от наложително е продуктите, чийто срок на годност изтича след месец и половина – два, но не могат да бъдат реализирани на пазара, да стигат до нуждаещите се. Заради това поемам ангажимент да работя данъкът добавена стойност да бъде приспадан и при дарения”, заявява д-р Георги Митев, когото бургазлии познават и като общински съветник.

По този начин ще бъдат подпомогнати и десетки социални домове, организации и отделни граждани.

„Това ще е непрекъснат процес, а Хранителната банка ще има подкрепата на хипермаркети и производители. Важно е да се отбележи, че продуктите ще бъдат напълно безопасни”, допълва д-р Митев. Според него проектът на новия Закон за храните, който трябва отново да бъде гласуван, ще помогне много на работата в сектора.

„Със стария закон се работи изключително трудно, защото той е писан на крак. Надявам се новият проект да бъде приет от 44-то Народно събрание, защото е изключително детайлен и в него има решение на много от казусите, които ежедневно възникват в бранша”, казва д-р Георги Митев.