Първият кандидат-депутат, който ще бъде отстранен от кампанита в Бургаска област след нейния старт, е Веселина Котавова от „Българско национално обединение“. Тя е вписана на трета позици в четиричленната листа. Мотивът за заличаване на регистрацита е, че след проверка на ГД „ГРАО“ е било установено, че тя притежава и друго гражданство, освен българско. Дамата е била в листите на малката формаци в Бургас и Сливен.

В ЦИК е постъпило писмо от ГД „ГРАО“ в МРРБ с резултата от извършените проверки. При проверката е установено, че кандидати за народни представители не отговарят на условията от Конституцията на Република България, поради което не са изпълнени изискванията на Изборния кодекс относно пасивното избирателно право на тези лица. За седем лица е установено, че към 26 март 2017 г. не навършват 21 години. От извършена служебна проверка в интернет страниците на РИК е установено, че регистрацията на тези лица е заличена с решение на съответната районна избирателна комисия. За друга част от лицата е установено, че притежават и друго гражданство освен българско, поради което тяхната регистрация като кандидати за народни представители следва да бъде заличена“, се казва в решение на ЦИК от днес. Сред посочените имена е именно и това на Веселина Янкова Котавова. Очаква се решение по въпроса да вземе Районната избирателна комисия.

До този момент има заличен още един кандидат-депутат в Бургас. Това е представителка на ДРОМ, която обаче още в деня на регистрация на листата, е отишла в РИК да си подаде молба, че сама напуска. Жената е била последна в списъка, но се е отказала да бъде кандидат-депутат, научи БургасИНФО.