Преференциалният вот дава известна доза късмет на някои от всички 223-ма кандидати за депутати, регистрирани за предстоящите парламентарни избори в Бургас. На някои от тях номерата в листата на дадена партия, отговарят на номера, под който съответната политическа сила фигурира в бюлетината. Заради объркване, избирателят често гласува с номера на партията или коалицията, която предпочита, като за да се презастрахова, маркира и същия номер в мястото за преференции, което води до изненади, някои стряскащи. Така на предходни избори се получи трагикомичната ситуация, в която в парламента се озова ексецнтричната пловдивчанка Ана Баракова. Въпреки партийният натиск да напусне парламента, тя гордо остана там, без да обръща внимание на хапливите и иронични коментари по неин адрес.

Проверка на БургасИНФО в Бургас показа, че на предстоящите парламентарни избори в Бургас може и да се получи подобен феномен, но няма да се отличава с толкова колоритност, колкото този на Баракова. Дори и да има разместване на местата, заради преференции, хората които заемат съответните номера в партийните листи са далеч от нейния образ.

Ето какво показа справката:

В листите на основните политически сили на тези позиции са хора, които вече са участвали на избори и имат опит при провеждането на кампании. В листата на ГЕРБ, която е с номер 11 в бюлетината, 11-то място е за общинският съветник от Поморие Ася Пеева.

В класацията на коалиция „БСП за България“, която се явява под номер 10, 10-то място е за бившият общински лидер Димитър Стоянов.

В списъка на партията на варненския бизнесмен Веселин Марешки - „ВОЛЯ“, която е с номер 6, шести за преференции ще се бори Недко Кузманов. Като се има предвид, че в листата няма никакви познати лица от региона, освен водача – айтозлийката Гергана Стефанова, твърде е възможно той да събере много гласове, просто защото номерът му съвпада с този на партията.

В класацията на ДПС, които са с номер 9, девети е бившият кмет на село Рудник – Ангел Исаев. Макар че в партията префернциите не се толерират, то на предходните избори стана ясно, че някои от кандидатите имат и индивидуална подкрепа. Така че повторението на цифрите, може да се окаже изненада.

Реформаторският блок е с номер 21 в бюлетината, а в листата за Бургаски регион на тази позиция се намира последното име в списъка – Борис Събев, който е представител на „Глас Народен“ на музиканта Светльо Витков.

В списъка на „Обединени патриоти“, които са под номер 17, няма как да има объркване, защото листата им е 14-членна и просто номер 17 за преференции няма да съществува.

Известният лекар д-р Стефан Касабов е късметлията от листата на коалиция „АБВ-Движение 21“. Той е осми, а политическата сила е под номер 8 в бюлетината.

Коалицията около партията на бившия лидер на ДПС Лютви Местан – ДОСТ, е под номер 13. На това място пък в листата е дама - най-младият кандидат за депутат от региона, Тайбе Ахмед. Областният лидер на партията д-р Бирджан Йозтюр заяви, че политическата сила няма да толерира преференциално гласуване, така че, ако младата Тайбе Ахмед събере гласове, ще е просто бонус заради позицията и в класацията с кандидати за парламента.

Ето и всички късметлии в листите в Бургаски регион. Част от партиите нямат такива, тъй като броят на кандидат-депутатите им е по-малък от номера, под който ще бъдат изписани в бюлетината, а отделно и нямат никакъв шанс изобщо техен представител да прекрачи в парламента:

  1. ПП „ДРОМ“ - първи е Илия Илиев

  2. Движение за радикална промяна Българска пролет – втори е Димитър Иванов

  3. Напред България – трети е Крали Памуков

  4. КП „Нова република“ - четвърти е Богдан Христов

  5. Коалиция на недоволните – пета е Илияна Петрова

  6. ПП ВОЛЯ – шести е Недко Кузманов

  7. Български демократичен център (БДЦ) – няма, тъй като листата се състои само от един кандидат-депутат, далеч по-малко от седем

  8. КП „АБВ-Движение 21“ - осми е д-р Стефан Касабов

  9. ДПС – девети е Ангел Исаев

  10. КП „БСП за България“ - осми е Димитър Стоянов

  11. ГЕРБ – единадесета е Ася Пеева

  12. Партия на зелените – няма, защото листата се състои от 4-ма кандидат-депутати, няма 12-то място

  13. КП Обединение ДОСТ – тринадесета е Тайбе Ахмед

  14. ПП „Възраждане“ - няма, защото листата е от три имена, не стигат до 14

  15. -

  16. Движение Да, България – няма, защото листата е от 9 кандидати, няма 16-та позиция

  17. Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО – няма кандидат-депутат на 17-та позиция, стигат до 14-та

  18. КП „КОЙ – Българска левица и Зелената партия – листата е от пет имена, няма 18

  19. ПП Национална републиканска партия – има трима кандидат-депутати, няма никой на 19-то място

  20. ПП „Българско национално обединение“ - в класацията са 4-ма, не стигат до 20

  21. Реформаторски блок – двадесет и първи е Борис Събев