Читалището в руенското село Трънак осъмна, облепено с плакати на ДПС. Сигнал за агитацията в изборния ден е подаден от политическа партия ГЕРБ в Районната избирателна комисия в Бургас.

„Получихме сигнал, че читалището в Трънак тази сутрин е било облепено с агитационни материали. Веднага след сигнала сме реагирали и плакатите за един от кандидатите за президент са отстранени”, каза председателят на РИК – Бургас Елка Стоянова.

В РИК са подадени още две жалби от граждани, които са свързани с неразбиране на механизма на изборите.

„Днес се провеждат два вида избори – президентски избори и за национален референдум. По закон секционните избирателни комисии нямат задължение да казват на някой, че ще участва в два вида избор. Но в Бургас, те са инструктирани да информират хората, че могат да го направят. Оттам-нататък е изцяло във волята на избирателя да прецени дали иска две бюлетини или само една. Ако той каже, че иска да гласува само на президентските избори, ще получи само тази бюлетина. Ако след 2 часа промени решението си и реши да участва в националния референдум, може да го направи. Няма секционна избирателна комисия, която да е длъжна да дава две бюлетини и да казва, че трябва да се гласува задължително и за двете. Задължителното гласуване е за президент, а референдумът е по желание”, разясни Елка Стоянова.