Печелившата кандидатура на балотаж срещу Цецка Цачева е Ивайло Калфин. Аз нямам съмнения в това. Ивайло Калфин е оценяван като нужния държавник. Ние трябва да спрем с анализите на нашите държавници, когато мандатът им е приключил. Той трябва да бъде направен преди да започне, когато избираме и да гласуваме за този, който ще върне държавността. Това каза в Бургас зам. председателят на АБВ Румен Петков пред журналисти днес. Основания за твърденията му давали проучвания и допитвания, които са правени от различни агенции, с които той се запознал.

Според Румен Петков

всеки друг избор, освен Ивайло Калфин, ще потвърди статуквото.

„Много важно е всички хора да направят своя разумен избор на първи тур, за да върнем институционализма в Президентството, който да дава перспектива на държавата. На Калфин това не самоцел, той има такова международно признание, каквото друг български политик в момента няма. Той не е изправен пред избора на живота си, той го прави заради България, заради хората, които действително искат да се промени нещо“, добави Петков.

Той остро разкритикува сегашният държавен глава Росен Плевнелиев и заяви, че в сегашния си вид Президентската институция вредителства.



„Каквито и изказвания да прави Росен Плевнелиев, няма да ми развали апетита.

Толкова безумни приказки като него, включително и кандидатът за президент Митьо Пищовва, не е в състояние да изговори. Митьо Пищова поне е методичен.“, каза Петков. По повод изказването на Плевнелиев от тази сутрин, че АБВ е подписала договор с депутата от „Единна Русия“ Пьотр Толстой, Петков заяви, че документът защитава националния интерес. „Заявявам категорично, че това е единственият документ, в който от създаването на днешната Българска държава, Русия, чрез своята управляваща партия, се ангажира и официално признава, декларативно уважава външнополитическия стратегически избор на България – членството в ЕС и НАТО. Русия се ангажира да търси заедно с българските власти решение на проблемите в сферата на енергетиката“, заяви Петков. Той нарече настоящия държавен глава „един нескопосан лъжец и клеветник, на който горният завършек на тялото служи Бойко Борисов да му бие чембери“.

„Когато си защитил националния интерес, не може да се правят такива подли внушения, това може да го направи само едно недоразумение, чието място е в безвъзвратното минало“, заключи Петков.

Според него има три варианта за провеждане на предсрочни парламентарни избори – сега, през пролетта и следващата есен.

„Очевидно е, че министър-председателят е силно притеснен от ситуацията. В момента няма политическа платформа, която да подкрепя кабинета. Напрежението между ГЕРБ и т.нар. Реформаторски блок е до степен на нетърпимост. Когато ние от АБВ казахме мотивите и решихме да напуснем правителството, всички наши представители, които са на политическа длъжност, на часа напуснаха управлението и това е почтената позиция. А Реформаторският блок зяпа, кряка, обаче всичките му представители са се вкопчили в столовете, бюрата, в служебните автомобили и показват, че за тях властта е всичко. Българският народ трябва да си даде сметка, че това е липса на морал. Когато за един човек, представител на една политическа сила, присъствието във властта е повече, това означава, че няма грам морал. Това е една от причините хората да се отвращават от политиката. Те виждат, че говоренето е едно, действията - друго. Това, че премиерът Борисов е констатирал това преди три дни не променя с нищо констатацията на АБВ. Виждаме, че в Патриотите има един нагон за влизане в изпълнителната власт. Този формат не може да издържи и неслучайно и редица от анализаторите обсъждат три варианта. Единият вариант е сега – защото сега е удобно за Борисов. Ще се запази при себе си част от т.нар. Реформатори, вече не може да бъде назначен служебен кабинет и правителството ще продължи да изпълнява функциите си и при разпускане на Народното събрание. Министър-председателят няма да бъде поставен в чуденката кой ще стане министър на здравеопазването например, за да оцени безумията, които са правени. Не бих изключил варианта сега, защото ще се демонстрира за пореден път сила, еднолично решение. Ще се направи опит при липсата на какаво и да е възможност за парламентарен контрол да се организират едни избори, които вече сме гледали.“, добави Петков.