Президентът не е продължение на партия или на друга институция. Ако беше така – може да сложим една красива фасада, както имат намерение да направят колегите от ГЕРБ и да оставим трима души - шофьор, протокол и готвач. Имаме нужда от Президент, който да се бори за фундамента на България, който трябва да съгради основата. Усещането за справедливост е особено важно! Това каза в препълнената аула на Бургаския свободен университет кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков (ОЩЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО В БУРГАС - ВИЖ ТУК).

Както БургасИНФО съобщи, той беше посрещнат от стотици бургазлии със сини знамена, припомняйки славните години на демократичните сили. Именно вярата на свободните хора напомни днес посещението на кандидат-президентската двойка Трайчо Трайков и ген. Съби Събев.

„Това е знак на подкрепа, която в кампанията тежи по десет. Ние говорим за бъдещето на България. Но от вчера още повече трябва да се води този разговор. Стават неща, които не са ясни - депутати отиват на работа и им се карат, че го правят. Викат министрите да се обясняват – за какво да се оправдават? Социологията показва, че кандидатът на ГЕРБ губи балотаж. Можеха да подкрепят нашата кандидат-президентска двойка – обща на всички десни хора. Защо не го направиха? Така ли се опитваме да съградим бъдещето на България?! Получавам много въпроси от снощи дали мога да се разгранича от коалиционни зависимости. Трябва да е ясно – Президентът на Република България не е партиен пост, не е коалиционна фромула. Президентът е отделна институция, която има важно значение според Конституцията“, добави Трайков.

Той посочи в детайли основните проблеми, които трябва да се решат в страната. „Румъния се доближава два пъти по-бързо до богатите европейски страни.“, каза Трайков. Той обясни, че формулировката национална сигурност не означава само армия, вътрешна и външна сигурност, а спокойствието на всеки човек.

„Кога всички хора се чувстват сигурни? Когато сме спокойни, защитени от престъпления, със защитени права на граждани, но и когато знаем, че щом дойде време детето ни да избира дали да учи в България или в чужбина, има голям шанс да остане тук. Затова е толкова важно образованието. Да знаем, че ако ни се наложи да прибегнем до здравната система, да останем живи и здрави – ще стане така. Да имаме достойна работа с норамлно заплащане. Че няма да се топим. Затова трябва да е и Президентът – да залага името си, комфорта си, спокойния си живот. Президентът може всеки ден да се обръща към Народното събрание и към хората по въпроси, които смята за важни, защото те са за всички. Това е мажоритарен вот, това е отговорността да поемеш сам ангажимента за милиони хора – всеки ден да споделяш кауза“, заяви Трайков.

Той подчерта, че представителите на Реформаторския блок са единствената кандидат-президентска двойка, която е публикувала какви са намеренията и философията й. „Единствените сме!“, заяви той.


По темата за външната политика Трайков каза, че някога сме искали България да е на три морета и тя е била. „Но аз смятам, че днес България е на три морета и два океана – Атлантическия и Северния. Защото, както хора живеят днес в Бургас, утре в София, вдругиден във Велико Търново, така живеем в своето общо житейско пространство – Европейския съююз и днес сме в София, утре - в Лондон, после в Берлин. Затова българската нация е единна и неделима сплав от тези хора, които живеем в България и българите, които живеят в чужбина. Там са нашите бащи и деца, братовчеди и други роднини“, добави Трайков.

Според него Президентът трябва да е истински държавник, да умее да използва силата на своите съюзници.

„Ние не сме буфер, ние сме част от Европа. Демокрацията и свободата не са ни дадени даром, явно трябва всяко поколоние да се бори за тях. Всеки, който е на отгоровен държавен пост, има шанс да направи нещо за държавата си, това не е просто една платена работа“, подчерта кандидатът за президент на Реформаторския блок.

Според него не е важно само да има върховенство на закона, а и това какви са законите.

„Много съм горд, че в нашия екип до мен е ген. Съби Събев. Един достоен български офицер!“, заяви Трайков.

Десетки въпроси заляха кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. Скандирания „Победа“ ги изпратиха от залата, след което бургазлии ги последваха по пътя им по централната улица „Александровска“, която писиня от знамена и балони на партиите от Блока.