Съветът на бургаския онколог д-р Ангелов към жените: Туморите не болят, когато се опипа бучка в гърдата, вече може да е късно

img

Редовния профилактичен преглед е единствената гаранция,че каквото и да се случи няма да е фатално

   Д-р  Тодор Ангелов  е началник на Отделението по онкологична хирургия в Комплексен онкологичен център – Бургас. Той има дългогодишен опит и е един от най-добрите лекари, занимаващи се с лечение на рака на млечната жлеза. Затова вече години д-р Ангелов обяснява, че профилактиката е единственият шанс на пациентката  ракът да бъде открит навреме, за да може борбата с коварното заболяване да бъде с благоприятен изход.

- Д-р Ангелов, на какъв период   жените трябва да посещават профилактични прегледи за рак на гърдата?

- След 35 години е препоръчително да започнат да посещават профилактични прегледи, като не е нужно да имат оплаквания. Профилактичен преглед се прави на жена, за която се предполага, че е здрава. Всеизвестно е, че туморите не болят. Първият симптом на рака  на гърдата е бучката, но когато тя вече може да се опипа, това е късна диагностика и има риск да е дала разсейки в други органи.  

 Световната здравна организация препоръчва профилактичните прегледи при жените във възрастовия диапазон 35 до 40 години да са  веднъж на две години, от 40 до 50 години веднъж в годината и от 50 години нагоре отново на две години.

- Какво включва профилактичният преглед и различен ли е при жените в менопуаза и тези във фертилна възраст?

- Важно е да подчертая, че профилактичният преглед не е този с опипване на гърдата от лекар, а изследване с апаратура. Самоизследването е още по-недостоверно и в никакъв случай не препоръчвам да се разчита на него. Мамографията е за жени в менопауза. В България за дамите от 50 до 70 години има организиран скрининг, който се поема от Здравната каса,  и на две години те могат да се изследват. За жени, които имат менструален цикъл, се препоръчва преглед с ултразвук. При тях профилактичният преглед е въпрос  на лична  мотивация и желание, като това може да стане с направление по Здравна каса, ако пациентката е здравноосигурена,  или чрез заплащане.

- Кога един тумор се счита за рисков?

Установено е, че един злокачествен тумор на гърдата, с размер 10 и повече милиметра вече най-вероятно е дал разсейки. Тумори  с размер 10 мм биха могли да бъдат разпознати като проблем от  лекар с опит, но  жените трудно биха го преценили  като такъв и затова трябва да потърсят консултация още повече, че като правило страхът  от „лошата диагноза” и липсата на болка демотивират 90% от жените да вземат правилно решение. За да има полза профилактичният преглед с апаратура, трябва да е задължителен и да е обвързан с финансирането на лечението при диагностициран рак на млечната жлеза. Логично е, че при жена, която посещава редовно профилактичен преглед при възникване на проблем диагнозата ще бъде ранна, а лечението лесно и евтино .При други обстоятелства диагнозата е късна, а лечението скъпо и трудно и е редно пациентът  да поеме солидарно част от финансирането му.

- Жените в България имат ли достъп до ранния скрининг за рак на гърдата?

- Ще се позова на проф.  Валерианова, която е безспорен авторитет в нашите среди. На III Национална научно-практическа конференция на Лекарският съюз тя коментира становище на Европейската комисия, а именно,  че в България заболеваемостта от ракови заболявания намалява,  но се увеличава смъртността от тях. Това никак не е добре и показва няколко несъвършенства на системата. Основното е, че липсват достатъчно скринингови програми за ранна диагностика, по която сме на последно място в Европа и за жалост на едно от първите по късна диагностика. Докато в статистиките на другите здравни системи регистрираните ранни случаи са между 60% и 80% при нас да достигнем 40% е голям успех. Средно годишно новорегистрираните в ранен, първи стадий с  рак на гърдата са 25%, което е много малко, защото едно злокачествено заболяване, диагностицирано в късен стадий, вече е  с усложнения - разсейки в други органи, които компрометират добрия изход от лечението.

- Кои са рисковите фактори  за развитие на рак на гърдата? Това заболяване свързано ли е с начина на живот и наследственост? И кои възрастови групи са най-засегнати?

- Жените над 60 години са по-засегнати и при тях рискът е най-висок. Не е редно да се говори за наследственост ,но рисков фактор е фамилната анамнеза, когато майката, бабата, лели по майчина линия или сестра на пациентката са боледували от рак на гърдата, тогава рискът е по- висок. Фактор с висок риск е честото прекъсване на нежелана бременност, така че начинът на живот е важен. При това положение редовен профилактичен преглед е напълно достатъчен и нищо повече. Злоупотребата с концентриран алкохол винаги се е сочела като фактор, повишаваш риска за развитие рак на гърдата, докато за тютюнопушенето няма достоверни данни.Туморите на гърдата са хормонозависими и нарушеният им баланс или високи нива повишават риска. 

- Какъв е Вашият съвет към пациентките?

- Да не се страхуват да посетят онколог за консултация или второ мнение. Много е неприятно, когато регистрираме нов случай на млада жена, чието лечение започва късно, защото не е била диагностицирана навреме от лекарите в общата мрежа, т.е. тези, които не са онколози. Последният случай е на 30-годишна жена,  която две години е наблюдавана от лекар, констатирано е, че няма проблем, но нещата не вървят добре и пациентката осъзнава, че има разминаване в информацията, която получава. Тя ме потърси за второ мнение, за съжаление късно. При нея се доказа злокачествен тумор на едната гърда и заради забавянето във времето имаше метастази и в другата гърда,  като беше засегната и другата мишница. Общата мрежа  не е подготвена, няма специалисти, които да могат да откликнат адекватно на нуждите на хората с онкологични заболявания и това е системен проблем.  В същото време КОЦ Бургас през последните години  напредна много. Тук разполагаме с линейни ускорители, извършва се  радиохирургия, химиотерапията има много добри резултати при част от заболяванията. Хирургичната помощ е на високо ниво.Така средната  преживяемост на пациентите с усложнено заболяване  през последните години се е увеличила от 3 на 7 години, което не е никак малко. Разбира се много от пациентите ни успяват да се възстановят напълно и да водят пълноценен живот.

2 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

2 Коментара

 •  
  Недка Няголова
  2018-09-04 15:16:32

  Подкрепям казаното от д-р Ангелов!Аз съм една потърпевша пациентка,която с мамограф не ми разчетоха нищо!Потърсих консултация с д-р Ангелов и ме оперира на 27.06.2018г.В момента съм на химиотерапия,какво следва по нататък ще разберем!Надявам се на добри резултати след лечението!Благодаря Ви докторе за грижите,който положихте за мен!

 •  
  Валентина Янева
  2018-08-31 13:29:58

  Като жена с рак на гърдата ,подкрепям казаното от д-р Ангелов , но при мен рака не беше открит с мамограф,просто не се видя ,а с ехограф! Мили дами ,апела ми е ,правете си профилактични прегледи! Всичко открито навреме завършва добре,но съвета ми е правете си ехографии,а не мамографии. По-щадящи са според мен,а и с мамографа не може да се обхване всичко,както се случи при мен!

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас

Четвърта седмица протести в Бургас