Черешите са прекрасен и най-вече полезен плод. Сезонът им е в разгара си и сега е моментът да се възползвате от прекрасните им здравословни свойства. Кои са те и защо трябва да ядете череши по-често?


Защитават организма от диабет

Иначе сладките череши са протектор срещу диабета. Те имат свойството да намаляват нивата на кръвната захар и инсулина като подобряват чувствителността на клетките към него.

Стимулират добрия сън

Страдащите от безсъние и затруднения в заспиването трябва да хапват по няколко череши преди лягане. Те провокират секрецията на мелатонин и потискат стреса.

Редуцират коремните мазнини

Знаем, че коремните мазнини са най-опасни за здравето от които и да е други мазнини по тялото. Натрупването на мастна тъкан в областта на талията крие големи рискове от диабет, хормонални смущения, сърдечносъдови заболявания, рак.

Намаляват риска от болестта на Алцхаймер

Изследванията сочат, че в черешите се намират активни фитохимикали, които понижават риска от отключване на болестта на Алцхаймер.

Намаляват риска и от инфаркт и инсулт

Черешите притежават полезни за сърдечносъдовата система вещества. Те укрепват стените на кръвоносните съдове, правят ги по-еластични, намаляват кръвното налягане и предпазват от сърдечносъдови инциденти.

Забавят стареенето на кожата

Благодарение на антиоксидантите си, черешите правят кожата млада, стегната, гладка и здрава.

Подобряват храносмилането
Черешите са много богати на фибри, което стимулира храносмилането и перисталтиката на червата.

Намаляват мускулните болки

Тъй като черешите са много богати на магнезий, те повлияват изключително добре работата на мускулите и предотвратяват пристъпите на крампи и болезнени схващания.

Освен магнезий, черешите съдържат завидни количества калий, който пък е съществен за регулацията на кръвното налягане.

Успокояват болката при артрит

Артритът е хронично възпалително заболяване, което за съжаление черешите не могат да излекуват, но пък могат успешно да успокоят болката.

Намаляват риска от рак на дебелото черво

Заради богатото наличие на антиоксиданти и фитохимикали, черешите имат свойството да намаляват риска от рак на дебелото черво. Те потискат оксидативните процеси в червата при обработка на храната и ускоряват нейното извеждане от организма.