В наши дни много се говори и пише по темата за здравословното и балансирано хранене. Съществуват и много заблуди по този въпрос. В тази статия ще поговорим за 10 от най-популярните мита за здравословното хранене, в които много хора все още вярват.

Мит 1: Вечер не трябва да се яде след 18:00 часа

Твърдението, че вечерята трябва да се състои не по-късно от 18 часар донякъде има своето основание, което обаче не е свързано с точния час на хранене, а зависи от времето на лягане. Правилото в този случай е следното: последното хранене трябва да е 3-4 часа преди сън. Така че, ако обикновено си лягате преди полунощ, можете съвсем спокойно да вечеряте и в 19-20 часа.

Мит 2: От шоколада се пълнее

Масово е предубеждението, че шоколадът е основен виновник за наднормено тегло. Но макар действително да е висококалоричен десерт, той се разгражда бързо от организма и не се «лепи». Следователно, не е необходимо да се отказвате от любимия си шоколад, за да поддържате добра форма. Разбира се, употребявайте го в разумни количества.

Мит 3: Необходимо е да пиете по 2 литра вода на ден

Не съществува нито едно изследване, което да потвърждава това твърдение. Така че, когато утолявате жаждата си, вслушайте се преди всичко в своя организъм и приемайте толкова течности, колкото реално ви се пият.

Мит 4: Вредно е да пиете повече от една чаша кафе на ден

За истинските ценители на кафето това твърдение няма да се хареса.

Мнозина вярват, че да се пие повече от чаша кафе на ден е вредно за здравето. Смята се, че то предизвиква безсъние, раздразнителност и сърцебиене. Разбира се, като всяко друго нещо, и кафето е вредно, когато се употребява в големи количества.

Това важи и за други напиткир като чая например. Но истинските неприятности ще ви създаде не количеството кафе, а количеството захар, което прибавяте към него. Така че, обърнете повече внимание на захарта.

Мит 5: В кафявата захар има по-малко калории от бялата

Като споменахме захарта, няма как да пропуснем и популярният мит за кафявата захар като по-нискокалорийна алтернатива на бялата. На практика, количеството калории и в кафявата, и в бялата е едно и също.

Мит 6: Плодовете и зеленчуците губят полезните си свойства и съставки при замразяване

Това твърдение не може да бъде по-далеч от истината.

Ако продуктите бъдат замразени по правилния начин, полезните им съставки се запазват. Тайната е много проста: старателно почистете плодовете и зеленчуците, запечатате ги херметически и след това ги поставите във фризера на възможно най-ниската температура. Този метод се нарича «бързо замразяване».

Можете ръчно да настроите желаната температура на вашия фризер, но ще бъде много по-лесно, ако си послужите с функцията Super Frost на фризерите Либхер. След нейното активиране температурата във фризерното отделението се понижава до -32°C, като по този начин продуктите се замразяват бързо и в тях се запазва оптималното количество витамини и полезни хранителни вещества.

Мит 7: Сушито е диетично

Само по себе си сушито няма да навреди на фигурата ви, но същото не може да се каже за сосовете, които често се добавят към него.

Мит 8: Избягвайте яйцата, защото съдържат много холестерол

Сред много хора яйцата все още имат лоша репутация на храна, съдържаща големи количества холестерол. Последните проучвания в областта на здравословното хранене показват, че яйцата всъщност нямат пряка връзка с повишаването на холестерола.

Яйцата са евтина храна, която съдържа в себе си голямо количество нутриенти, включително цинк, желязо, протеини, лутеин, витамин Д и повишаващи мозъчната активност химикали като холин. За да ограничите холестерола, помислете за количеството мазнини, които консумирате, а не за броя на яйцата, които хапвате.

Мит 9: Ще спите по-добре през нощта, ако преди лягане пиете алкохол

Консумацията на алкохол преди лягане може да повлияе негативно на добрия ви сън. Дори и на пръв поглед да заспивате по-лесно, след като изпиете 2-3 питиета, то на сутринта събуждането ще е много по-трудно, а тонусът ви през деня доста по-нисък. Ако не можете да си легнете, без да сте опитали от традиционния си вечерен аперитив, една чаша вино би била напълно достатъчна.

10. Обезмаслените храни винаги са по-добри от пълномаслените варианти

Когато става въпрос за месо и млечни продукти, това твърдение обикновено е вярно – колкото по-малко мазнини, толкова по-добре. Но това не е точно така при много от пакетираните и обработени храни.

При тях много често, когато производителят отстранява определена съставка (мазнините например) от определена храна, като бисквитите, вкусът на продукта отслабва, и за да компенсират това те добавят захар и други не толкова здравословни съставки.

Поради тази причина най-добре избягвайте изкуствено обезмаслените храни и вместо това изберете пълнозърнести с полезни мазнини, като ядките например. /blog.liebherr.com