Диагнозата се установява късно, при всеки 5-и "нов" диабетик се откриват и усложнения.

Ранният диабет тип 2 може да претърпи без лечение обратен ход след промяна на начина на живот. Почти всички хора със заболяването са с наднормено тегло и физически пасивни. Основен фактор за връщане на кръвната захар в нормата е да отслабнат. Положително влияе и ходенето пеш, упражненията и кой да е вид спорт, но решаващо е намаляването на килограмите. Това каза проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към университетската болница “Александровска”, на дискусия за ранните стъпки в борбата с диабета с подкрепата на посолството на Великобритания и лично на посланика г-жа Ема Хопкинс.

Диабетът вече е пандемия, въпреки че заболяването е едно от малкото предотвратими.

чрез здравословно хранене, поддържане на нормално тегло и увеличаване на физическата активност. Сред много подходящите дейности медицината нарежда йогата и тай-чи, които изграждат гъвкавост, сила и баланс и при редовни занимания подобряват нивото на кръвната захар. Тридесет минути до 1 час бързо ходене три пъти седмично също е добър и лесен начин за увеличаване на физическата активност.

По статистика 8,4% от българите живеят с диабет. В най-добрия случай са с 1/3 повече, тъй като в световен мащаб при половината от пациентите заболяването се установява години след като е започнало. Това обяснява защо всеки пети заедно с диагнозата научава и втора лоша новина - че е развил и усложненията на диабета. Те засягат сърдечносъдовата система, очите, бъбреците, нервите. Уврежданията в органите започват още при предиабета (нарушен глюкозен толеранс). Но тъй като няма оплаквания, здравето се руши незабелязано.

Според проучванията диабетът скъсява с 5 г. продължителността на живота на 50-годишен пациент в сравнение с връстника му без това заболяване. Ако освен диабет има и сърдечносъдови усложнения, губи 12 г. живот.

На всеки 6 секунди един човек умира преждевременно поради диабет. Освен лична трагедия заболяването е огромна финансова тежест за здравните системи. Затова световни организации и разширяващ се кръг от държави препоръчват програми за спиране на тенденцията болните да се увеличават. Как да намалим риска от диабет, четете по-долу.

Проф. Каменов: Намалете с 10% сладките храни, яжте по 400 грама плодове и зеленчуци на ден

Очаква се до 2040 г. хората с диабет да се увеличат с около 1/3 и броят им да прехвърли 642 млн. Заедно с тези, които са все още в преддиабет, вероятно ще се около 1 милиард. Това е причината за ендокринолози и лекари от други специалности да се обединят около предложение за национални политики за ограничаване на заболяването.

Човек може да се погрижи за здравето си, като намали с около 10% количеството на захарта, която приема, и се старае всеки ден да включва в менюто си поне 400 грама плодове и зеленчуци, още по-добре е по-голямата част да са зеленчуците, обясни проф. Каменов. Според него правителствата трябва да третира нездравословните храни по същия начин, по който някои държави се отнасят към тютюнопушенето.

Според експертите това може да включва, от една страна, увеличаването на данъците и ограничаването на рекламирането на храни с високо съдържание на захар и други рафинирани въглехидарти и наситени мазнини. А от друга, поощрителни механизми като субсидии за пресните плодове и зеленчуци.

Благодарение на програми за предпазване от диабет Испания е намалила относителния риск с над 36 процента, даде пример проф. Каменов.

С въвеждането на данък от 1 песо на литър върху съдържащите захар напитки в Мексико средно на човек от населението покупките са намалели с 4,2 литра още първата година. Канада със Закон за подпомагане на здравословния избор от началото на 2017 г. изисква от заведенията в Онтарио, които имат над 20 места, да обявяват срещу всяко предлагано ястие и калориите, които то съдържа.

Просто и евтино изследване на кръвната захар може да предупреди за риск от диабета. Всеки човек, съзнаващ отговорността към собственото си здраве, трябва да го прави веднъж годишно. Така може още при началното покачване на глюкозата да се вземат мерки за нормализирането й без или със лечение. Английско-датско-холандско проучване показва, че ранното диагностициране и лечение на диабета намалява с 1/3 риска за сърдечно усложнение и преждевременна смърт. /24chasa.bg