“Въртят ме ставите, сигурно времето ще се развали...” - така обичаха да казват нашите баби, описвайки състояние, което сега наричаме “метео-чувствителност”. Другите симптоми са: главоболие, отпадналост, сънливост, умора, влошаване на настроението, без видима причина. Особено засегнати от подобни явления са жителите на големите градове: лошото време навън е способно напълно да развали настроението ни и да ни остави без сили.

В страните, където са проведени проучвания, повече от половината от жените и около една трета от мъжете редовно се оплакват, че работоспособността им и общото им самочувствие са силно зависими от атмосферните условия.

Специалистите казват: метеочувствителността е мит, зародил се някъде през 90-те години на миналия век и все още активно култивиран от журналисти и производители на съмнителни хранителни добавки и други устройства за поддържане на здравето с неустановена ефикасност. В действителност, хората не се чувстват зле заради метеорологичните условия, а поради наличието на някакви (изявени или не) заболявания. Най-чувствителни към метеорологичните фактори са хората, страдащи от болести на сърдечносъдовата, нервната, храносмилателната и мускулно-скелетната система.

В действащата сега Международна класификация на болестите (МКБ-10) не съществува специален раздел за метеопатия и метео-зависимост. Въпреки това пунктовете F43.0 (остра реакция на стрес) и F43.2 (заболявания на адаптивните реакции) по някакъв начин се припокриват със симптомите на това, което е прието да се нарича метеочувствителност. Така също се нарича и нарушената адаптация към условията на околната среда.

Колкото повече човек се опитва да се изолира от естествените климатични фактори с домашен комфорт, по-малко се движи и натоварва организма си, толкова по-голям е разривът му с природата и толкова по-слаба е способността му да се адаптира. Здравото тяло не показва признаци на метеочувствителност, защото е програмирано да се адаптира към промените в околната среда от самата природа. Така наречената адаптивна реакция на организма се проявява не само по време на внезапно и драматично изменение на климата, но и всяка пролет и есен. Просто хората не са склонни да го забелязват, тъй като организмът се подготвя за смяната на сезоните предварително. Ако човек по някаква причина не успява да се адаптира към промените във външните фактори, специфични за климата на страната, в която живее - не трябва да търси причината в прогнозата за времето, а да посети лекаря си.

“Никога не приписвайте лошото си здраве на възрастта и времето - казват практикуващите лекари. Когато пациентът се опитва да ни убеди, че страда от метеочувствителност, ние търсим конкретен физически или психически фактор, който оказва влияние върху здравословното му състояние.”

Главата боли, когато има причина за това
Често хората отбелязват, че страдат и от главоболие. “Вероятно, това е налягането”, заключават обикновено. Но лекарите твърдят: главоболието не е от лошото време. Не много отдавна експерти решиха да анализират как честотата на повикванията на “Бърза помощ“ заради хипертонични кризи зависи от покачването или понижаването на атмосферното налягане. Оказало се, че не се променя по никакъв начин. Това косвено потвърждава факта, че кръвното налягане на човек не е толкова зависимо от времето и атмосферното налягане, както обикновено се смята.

Ако проблемът с главоболието е само в метеочувствителността, експертите отдавна да са намерили начин да спасят стотици хиляди хора от страданието. Но корените на това явление са толкова дълбоки и сложни, че панацея за главоболието днес не съществува. Невролозите смятат, че източникът на проблема е в мозъка, терапевтите най-често търсят причината в съдовете, а психотерапевтите свързват главоболието обикновено със стреса. Много често срещана причина за главоболието може да бъде и дефицитът на различни витамини и минерали, неправилен дневен режим, хроничната липса на сън.

Ниското кръвно налягане може действително да бъде причина за нарушения на мозъчния кръвоток, от което могат да възникнат замайване, болка или дори загуба на съзнание. Но това твърдение е вярно само за пациенти със сърдечна недостатъчност или за хора, станали жертва на страничните ефекти на някои медикаменти, или по други причини, чиито корени се крият в здравословното състояние. Що се отнася до кръвното налягане, няма някакви валидни за всички норми в това отношение. При някои обичайната норма е 90\60, при други - 120\70. Главоболието при промяна във времето в 40% от случаите може да се асоциира с проблеми в работата на сърдечносъдовата система, така че не трябва да обръщате внимание на прогнозата за времето, а на препоръките на лекуващия лекар.

Най-доброто решение, ако няма други
Наистина, има редица заболявания и разстройства, които могат да доведат до развитието на ниско кръвно налягане, т.е. острото или хроничното му понижаване по отношение на обичайните норми за този човек. Едно от тях е хипотиреоидизмът - понижена функция на щитовидната жлеза. Трябва да си изследват нивото на тироидния стимулиращ хормон (TSH) тези хора, при които често се проявяват признаците на метеочувствителност и се оплакват от ниско кръвно налягане. Показателят TSH отразява функцията на щитовидната жлеза. Ако е повишен, това означава, че функцията на щитовидната жлеза е понижена (на принципа на отрицателната обратна връзка). В някои региони у нас (поради установения в много части на България йоден дефицит) хипотиреоидизмът е доста често срещано заболяване, поради което определянето на TSH е включено в задължителните профилактични прегледи. Но отново повтаряме: метеочувствителността тук изпълнява ролята на косвен симптом.

Здрава кръв - здрав човек
Второто състояние, което често се бърка с метеочувствителност, е недостигът на желязо. Хронична умора, нарушена концентрация, понижена работоспособност, бледа кожа, постоянни настинки - всичко това може да е признак за липса на желязо в кръвта и тъканите на тялото. Това състояние е сред най-често срещаните минерални дефицити, характерни за развитите страни.

Ето защо, ако човек се оплаква от горните симптоми, смятайки, че това е реакция на времето, струва си да провери показанията на хемоглобина си в кръвта (сложно съединение на желязото и протеините), да си направи цялостен клиничен анализ на кръв. Човешкият организъм не може за съжаление самостоятелно да синтезира желязо. Ако показателите на хемоглобина са ви под нормата, малко вероятно е да го нормализирате само с храната - най-вероятно ще трябва да приемате специални препарати, с чиято помощ желязото ще се абсорбира по-добре.

Често срещана е и ситуация, когато резултатите показват, че хемоглобинът е в норма, но желязото е недостатъчно непосредствено в тъканите. Затова, за да се определи наличието на желязо в организма, се оценяват няколко показателя. Първо, желязото в серума, второ - протеинът феритин, който отразява запасите на желязо в тъканите. Именно тъканният дефицит на желязо най-често предизвиква обща слабост. Към тези симптоми се добавят като правило, суха кожа, косопад, чупливи нокти, а понякога и болки в гърлото.

Човек, който отива на лекар с оплаквания от хипотония, умора и метеочувствителност, най-вероятно ще получи направление за пълна кръвна картина (за идентифициране на нивото на хемоглобина), както и за директен анализ на желязото, феритина и TSH.

Промяна във влажността
Ако човек страда от хронично заболяване на бъбреците или ставите, повишената влажност до 70-90% може да доведе до влошаване на тези заболявания. Също така неблагоприятна се смята твърде високата влажност и за хората с проблеми с белия дроб, както и за тези с намален имунитет.

Ниската влажност, около 30-40%, също не е от полза. Първи реагират на сухото време астматиците и хората с алергии. Започват да страдат от сухота и дразнене в носа и гърлото. Вследствие на това лигавицата не може да изпълнява своята защитна функция пълноценно. А ако въздухът съдържа и агресивни алергени - симптомите от сухото време набъбват при хората с алергии (включително може да има и главоболие).

С пръст към небето
Синдромът на хроничната умора, който често тормози също жителите на големите градове (особено в лошо време) - може би е най-странното и мистериозно заболяване в света. От една страна, във всички учебници и учебни помагала се обособява като отделна болест, от друга страна - всички лекари признават, че заболяването е доста мистериозно и не е проучено до края.

Дори се изразява мнение, че за възникването му може да играят роля и вирусите, като вируса на Епщайн-Бар, човешкия Т-лимфотропен вирус, цитомегаловирус и др.

Всичко, което днес се знае за това състояние, е, че лекарствата и лечението с хормони имат кратък ефект, затова и накрая се стига до следните препоръки: психотерапия, умерена физическа активност, йога или подобни техники.

Meтеоневроза
Ако при промяна на времето човек го заболят и го “въртят ставите”, гади му се, стомахът му е разбъркан, усеща тежест в сърцето или главоболие, а изследванията не показват никакви болести, лекарите могат да причислят тези симптоми към така наречената “метеоневроза”.

При това, както твърдят психиатри и психотерапевти, човекът, склонен към метеоневроза, наистина може да изпитва физически подобни усещания. “Метеоневротиците” не са симуланти, тъй като в повечето случаи състоянието на дискомфорт не е свързано с морфологични изменения на едни или други органи, а именно с функционалните им повреди, причинени от нарушена регулация на вегетативната нервна система. Днес е добре известно, че върху работата на вегетативната нервна система положително влияе физическата активност. Важна роля играе и дневният режим.

Друга причина за подобни явления, когато човек “няма сили да излезе от къщи, да живее и да работи“, може да е истинската депресия, която е важно да се открие навреме и да се лекува.

Милена ВАСИЛЕВА /zdrave.to