Живеем в радиоактивен свят и всички сме изложени постоянно на различни източници на радиация, включително нашето собствено тяло.

Радиоактивните форми на елементите се наричат радиоизотопи или радионуклиди и съществуват по естествен начин в различни комбинации и концентрации в скалите, като гранита, и в минералите, които се срещат в околната среда, пише ВВС.

Това означава, че те неизбежно присъстват в храните, които консумираме и във водата, която пием – от млякото и зърнените храни до бананите и рибата.

Според доклада на Националния съвет за защита от радиация на САЩ близо 5% от радиацията, на която е изложен един човек на година, е „вътрешна“, т.е. идва от това, което поглъща.

Но тези нива на естествена радиация не вредят на здравето.

Колко радиоактивни вещества има в това, което ядем?

„Естествената“ радиация се предава от животни и от плодове и зеленчуци чрез камъните и минералите в почвата. Рибата и морските дарове могат да абсорбират радиоактивността на водата и морското дъно.

Освен това всички органични материали, животински и растителни, съдържат малко количество радиация, идваща от Калий-40 - най-големия източник на вътрешна радиация. Във водата на Земята пък се съдържат малки количества разтворен уран.

Дозите на общо излагане на радиоактивност варират много в различните страни и не всички правителства имат подробни изследвания по въпроса. Например, във Великобритания се смята, че средната годишна доза на излагане на радиоактивност е 2.7 милисиверта.

В САЩ обаче е два пъти по-висока – 6.2 милисиверта, от които 0.3 имат „вътрешен“ произход от погълнатите храна и вода, сочат данни на Комисията за ядрено регулиране на САЩ.

Шестте храни с най-висока естествена радиация

Една от храните с най-високо съдържание на радиация са бразилските орехи, защото дърветата, които ги произвеждат, имат много широки корени, които абсорбират вещества от почвата. А в Бразилия тя е с високо съдържание на уран.

Голяма част от бразилските орехи, които се консумират днес в света, не са произведени в Бразилия, така че радиоактивното съдържание може да варира, според произхода на орехите.

Бананите също имат високо естествено съдържание на радиация, в сравнение с други храни.

Ето и едни от храните с най-голямо съдържание на естествена радиация:

Бразилски орехи
Бакла и боб
Банани
Моркови
Картофи
Червено месо

Какво количество е неестествено?

Излагането на естествена радиация в храната като цяло е безвредно за здравето ни и при всички случаи са малко възможностите за намаляването й в диетата ни.

Но морските дарове концентрират такова количество радиоактивни материали, че „хората, които консумират големи количества миди, скариди и охлюви, могат да получат до 50% по-висока доза естествена радиоактивност чрез храната от средното равнище.

Но радиоактивните материали, създадени от човека, които проникват в околната среда, могат да навлязат в хранителната ни верига по същия начин, както се случва с естествената радиация. /profit.bg