Консумацията на канела може да защити организма от затлъстяване, диабет и инсулинова недостатъчност. Това заявиха учени от САЩ и Турция на среща на Американската кардиологична асоциация в Минеаполис.

Около една трета от жителите на Земята страдат от затлъстяване, а в някои страни – например Великобритания или в Близкия изток – с наднормено тегло е почти половината население. Според прогнозите на СЗО през 2025 г. броят на хората с излишни килограми ще достигне 2,7 милиарда, а тези, които страдат от крайните форми на затлъстяване ще се увеличат със 17%. По тази причина учените и експертите се опитват да намерят методи за избавяне от наднорменото тегло чрез диети или медикаменти, пише БГНЕС.

Турският учен Казим Сахин и неговите колеги от университета Фират са открили, че полифенолните антиоксиданти, които се съдържат в канелата, могат да помогнат в борбата срещу затлъстяването. Те са направили експеримент с десетки гризачи, които са били разделени на две групи. Първата е хранена с висококалорична храна богата на мазнини, а втората – с обикновена. И двете групи са получавали добавка канела.

Експериментът е показал, че канелата е оказала благотворно влияние върху гризачите, хранещи се мазна храна. Тяхното тегло е намаляло средно с 10%, също така в кръвта им е имало по-малко холестерин и ферменти, стимулиращи натрупването на мазнини в черния дроб и другите жизненоважни органи. Сахин и неговите колеги смятат, че канелата може да бъде използвана не само за кулинарни, но и за терапевтични цели – за борба с глобалната епидемия от затлъстяване.