Медицински сестри от УМБАЛ Бургас спечелиха всички отличия на годишните награди на регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Призовете им бяха връчени в конкуренция с техни колеги от Бургас, Поморие, Карнобат, Айтос и останалите общини в областта, в навечерието на Международния ден на сестринството. Официалната церемония по награждаване се състоя снощи.

В категория „Ръководител по здравни грижи” бе отличена главната сестра на УМБАЛ Бургас Татяна Пейчева. Вечно усмихнатата Татяна заема този пост от 8 години и отговаря за над 500 медицински сестри и санитари в най-голямото лечебно заведение в Югоизточна България. В същата категория бе наградена и старши рехабилитатор Дора Ангелова, която е помогнала на стотици бургазлии да проходят отново. В категория „Професионалист по здравни грижи” призовете грабнаха Жулиета Азова от Операционния блок на болницата и рентгенов лаборант Аделина Тасева.



„Цял живот съм работил и продължавам да работя с хората, с които сме споделяли и скърби и радости – медицинските сестри. Вие сте ценни за обществото не само заради професионализма си, но и заради морала, етиката и човеколюбието, което носите”, каза зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, който бе специален гост на церемонията по награждаване, състояла се снощи. Д-р Мануелян прочете и поздравителен адрес от кмета Димитър Николов. Сред гостите бяха и Дина Димитрова от КТ „Подкрепа”, както и д-р Татяна Николова от КНСБ.

Тази година церемонията бе по-различна, защото бяха отличени и най-верните старши медицински сестри на УМБАЛ-Бургас, които са доказали, че за тях сестринството не е само професия, а истинско призвание. Голяма част от тях са живата история на болницата и в над 40-годишните си кариери са работили с най-добрите лекари.

„Вие сте ценни за нас и от сърце Ви благодарим за всичко, което сте направи за пациентите на УМБАЛ – Бургас”, каза главната сестра Татяна Пейчева.

Тя, заедно с председателя на РБАПЗГ-Бургас Радостина Димитрова, връчи почетни плакети на 7 медицински сестри: Снежина Ибришимова – старша сестра на Отделението по очни болести, Петя Кичукова – старша сестра на Отделението по неврохирургия, Руска Ганчева – старша акушерка на Родилно отделение, Иванка Овчарова – старша сестра на Отделението по УНГ болести, Нина Андонова – старша сестра на Отделението по кардиология, Любов Германова – старши лаборант на Клинична лаборатория, Гинка Русева – старша акушерка на Отделението по гинекология.

„Надявам се да предадете любовта към професията и на по-младите колеги”, каза главната сестра Татяна Пейчева.

Международният ден на сестринството се отбелязва от 1935 г. с решение на Международния сестрински комитет. Той е в чест на Флорънс Найтингейл, основателка на модерното сестринство и една от стоте най-влиятелни личности на всички времена.