Доц. д-р Сашка Михайлова, д.м. от медицинска лаборатория „ЛИНА“ представи теста за откриване на туберкулоза T-SPOT.TB пред участниците в „Евофарма академия“. В медицинския форум се включиха 86 лекари от Бургас, Сливен, Ямбол и Асеновград. Събитието събра на едно място инфекционисти, интернисти, педиатри и общопрактикуващи лекари.

В обучителния модул микробиологът на лаборатория „ЛИНА“ доц. Сашка Михайлова изнесе доклад на тема „T-SPOT.TB – ключов тест за реализиране на стратегията STOP TB“. Други поканени лектори бяха проф. Захарий Кръстев от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, София и доц. Миглена Георгиева от УМБАЛ „Св. Марина“, Варна. Здравният форум се проведе в Асеновград.

Туберкулозата е известна още от древността. Причинителят на заболяването е открит в кости на бизон, живял преди 17000 години. По данни на СЗО, една трета от населението на Земята е инфектирано с Mycobacterium tuberculosis. През 2015 г. новите случаи на туберкулоза в света са 10,4 милиона, а починалите от туберкулоза са 1,8 милиона. За същия период в България са боледували 1660 души, от които 1463 – нови случаи.

„Инфекциозният процес при заразяване с M. tuberculosis протича в две форми: активна туберкулозна болест и латентна туберкулозна инфекция. Активната туберкулоза се представя образно като върха на един айсберг, а латентната инфекция е леденият блок, който остава невидим под водата. За да се постигне елиминиране на туберкулозата, през последните години се поставя основен акцент върху усъвършенстване на методите за диагностика на латентната инфекция. В продължение на повече от един век Манту тестът се приема за златен стандарт в имунодиагностичен план. Натрупаният многогодишен опит показа, че кожната проба дава редица фалшиво-положителни и фалшиво-отрицателни резултати“, споделя доц. Михайлова.

През есента на 2014 г. в лаборатория „ЛИНА“ започна проучване на възможностите за въвеждане на съвременен тест за диагноза на туберкулозата. През пролетта на 2015 г. доц. Сашка Михайлова беше обучена за извършване на T-SPOT.TB от представител на производителя на теста (Oxford Immunotec, UK). Понастоящем само няколко лаборатории в България работят по тази методика. Във филиалите на лаборатория „ЛИНА” в Бургас и Варна се вземат кръвни проби за изследването.