Това една от най-лесните храни за смилане, точно като вода, чай, сок и бульон. Ето защо, много пациенти, намиращи се в болница, получават желе, тъй като стомахът им не може да се справи с нищо друго. Желатинът стимулира секрецията на стомашната киселина и възстановява здравата лигавична обвивка на стомаха, което от своя страна подобрява целостта и храносмилателната способност на червата. Това е много важно, тъй като ниската стомашна киселина и нарушената чревна бариера са двата най-разпространени храносмилателни проблема в съвременния свят. В допълнение към това, желатинът подпомага здравите движения на червата и добро поддържане на храносмилателния тракт.

Предимства на желатина

1. Желатинът съдържа голямо количество протеини и е чудесен начин да добавите повече протеини в ежедневната си диета. В интерес на истината, една супена лъжица желатин осигурява до 6 грама протеин.

2. Желатинът позволява на храната да се движи много лесно през храносмилателната система, което на свой ред подобрява храносмилането.

3. Добавянето на желатин към ежедневната ви диета може да помогне за излекуването на лигавицата на стомаха и храносмилателния тракт. Той също така лекува хранителни непоносимости и някои алергии. 4. Благодарение на съдържанието на аминокиселини, което е от решаващо значение за предотвратяване на дегенерирането на хрущяла в ставите, желатинът подобрява здравето на костите и ставите.

5. Желатин стимулира елиминирането на токсините от организма като глицин, аминокиселина, открита в желатина, помага на черния дроб да отстранява токсините от организма.

6. Желатинът съдържа кератин, протеин, който се намира в косата, ноктите, зъбите и кожата. Ето защо желатинът насърчава здравето на косата, ноктите и зъбите.

7. Желатинът подобрява еластичността на кожата ви, тъй като е съставен от колаген. Редовната консумация на желатин ви помага да изглеждате много по-здрави и по-млади от всеки друг крем с колаген за лице.

8. Желатинът подпомага ускореното лекуване на раните като глицин, гореспомената аминокиселина, действа като мощен противовъзпалителен агент.

9. Според скорошно проучване консумацията на желатин помага на хората да спят по-добре. Хората, участвали в проучването, съобщават за по-добра когнитивна функция и по-малко сънливост през деня.

10. Не на последно място, желатинът насърчава здравословна загуба на тегло. Според експертите тя увеличава метаболизма и стимулира производството на човешки растежен хормон.