Че фармацевтиката печели на наш гръб е ясно. Но също така стана ясно, че всички в бранша крият голяма тайна от нас, за да не фалират. А тайната се крие в свойствата на копривата. Причината - копривата е една от най-здравословните растения, които съществуват и са на разположение на хората. Тя се използва за лечение на голям брой заболявания, особено бъбречни заболявания и анемия.

•Копривата е изключително богата на полезни вещества: белтъчини, въглехидрати, мазнини, калций, фосфор, желязо, витамини С, А, В2 и К, каротин, пантотенова киселина и много др.
•Копривата е най-доброто растение за почистване и подобряване на кръвната ви картина.

•Тя има положителен ефект върху панкреаса и може да помогне за понижаване на кръвната захар, но също така може да лекува възпаления на пикочните пътища и да стимулира движенията на червата. Ето защо копривата се препоръчва, когато искате да изчистите организма си.

•Копривата се използва често като средство за: пречистване на кръвта, анемия, ревматизъм, треска, прекомерно уриниране, туберкулоза, бронхит, заболявания на ставите, бъбречни камъни, зарастване на рани.

•Ако имате ниски нива на желязо в тялото си и се чувствате уморени и стресирани, копривата е точно от това, от което се нуждаете! Копривата съдържа много желязо и успешно е била използвана при случаи на анемия. След известно време на използване на коприва, ще започнете отново да се чувствате енергични и в добро здраве. Ако искате сами да я съберете и да подготвите тази рецепта, ви съветваме да го направите някъде на ливадите, в природата, далеч от града и цялата нездравословна промишленост. Ето каква е рецепта, която е много просто и лесно да се направи. Необходими съставки: - 40 връхчета от коприва (за предпочитане от млади растения) - 1 кг захар - 3 литра вода 5 лимона Подготовка: Когато събирате коприва, трябва да сте внимателни и да вземете само горната част на коприва и трите листа под нея. Уверете се, че не събирате цялото растение. След като наберете желаното количество коприва, измийте я няколко пъти. Измийте лимоните, нарежете го на филийки и ги добавете в съд, напълнен със 3 литра студена вода. Добавете след това копривата. Покрийте контейнера и го оставете на стайна температура за най-малко 24 часа. След 24 часа разбъркайте и добавете захарта. Разбъркайте достатъчно дълго, докато захарта се разтвори напълно. Сместа е готова, поставете я в буркани, затворете я добре и я съхранявайте в хладилника. Пийте я вместо вода и имайте предвид, че времето за консумация не е ограничено. Можете да пиете, докато е сезонът на копривата и може да се изсуши за зимна употреба.
/здравето/