Знаехте ли, че залагайки на безкофеиново кафе може да забавите метаболизма си и по този начин да саботирате отслабването си?

Диетолозите са категорични, че трябва да изберем нормалното кафе, тъй като не само повишава енергията ни, но и подпомага по-бързото горене на калории. Тайната му се дължи именно на кофеина. Има обаче още няколко неща, които могат сериозно да забавят метаболизма ни. Ето кои са те:

Недостиг на калций
Калцият не е полезен единствено за костите. Той помага и за по-бърз метаболизъм. Затова ако искате да поддържате перфектното си тяло с лекота, заложете на повече млечни продукти и на портокалов сок.

Нямате стриктен режим
В забързаното ни ежедневие често се случва да пропуснем някое от храненията ни. Дали било закуската, обяда или вечерята, това е изключително вредно за нашата фигура. Да, може да смъкнете някой и друг килограм, но много бързо след това ще го върнете. Причината? Ако нямаме стриктен режим на хранене, то работата на метаболизма се нарушава и той се забавя. Специалистите препоръчват да определите часовете, в които да хапвате и да се придържате към тях.

Хроничен стрес
Стресът, наред с всички други ужасни последствия за тялото ви, причинява и много завишено производство на кортизол. А това води до забавяне на метаболизма и качване на излишно тегло. Постарайте се да контролирате нивата на стрес или намерете начин да се отърсвате от него след тежкия работен ден. Разходки, спорт, излизания с приятелки… всичко това ще си накара да се почувствате много по-добре, а и ще ви помогне да отслабнете.

Недостатъчен сън
Сънят спомага за по-доброто и бързо горене на калории. Ако редовно не си доспивате, това пречи на тялото да разпределя добре енергията си и повишава риска от заболявания като диабет и наднормено тегло. Повечето възрастни се нуждаят от 7-9 часа сън, така се опитайте да си ги набавяте.

Драстични диети
Всички прибягваме до драстичните диети, като искаме да отслабнем бързо, но те научават тялото да работи при доста по-малък прием на калории и съответно метаболизмът се забавя. Именно затова и често се появява йо-йо ефект след подобни диети. По-добре се придържайте към здравословното хранене и повече спорт, макар и отслабването да се получи малко по-бавно.

Дехидратация
Когато не пиете достатъчно вода, това може да забави допълнително метаболизма ви. Водата помага на тялото да изгаря по-лесно калории и освен това създава усещане за ситост, така че не ви се хапва толкова често. Затова не забравяйте да пиете поне по 1,5 литра вода всеки ден. /missbloom.bg