Високотехнологичното Отделение по лъчелечение на КОЦ – Бургас прати ходенето до Турция за подобни процедури в миналото. В последните няколко години Комплексният онкологичен център внедри най-модерната апаратура, чрез която се лекуват пациенти с онкологични и неонкологични заболявания от Бургас, Сливен, Ямбол, Варна и Велико Търново. Това са двата линейни ускорителя на фирмата Elekta, които са смятани за златен стандарт в световен мащаб. Първият е на три години и половина, а вторият се използва от няколко месеца. Така на практика за лъчелечение вече няма листа на чакащите.

До края на годината КОЦ – Бургас планира да внедри и 6D маса, която се върти във всички посоки в пространството, както и нов скенер. Стойността на апаратурата е 2,4 милиона лева.

„На месец при нас лъчелечение провеждат между 100-120 души, което е голяма цифра дори в световен мащаб. За пациентите е важно да знаят, че линейните ускорители извършват най-високотехнологичните процедури - интензитетно модулиране на лъчевия сноп и обемно модулирана арк терапия. В последната година извършваме и стереотактична радиохирургия. Имаме опит и сключен договор за нея със Здравната каса. Тя се прави при пациенти с туморни лезии, които са с големина до 2-3 сантиметра и целта е да се унищожат напълно. Хирургичното и лечението с радиохирургия са алтернативни, като резултатите са еднакви, но при второто се спестява операция и разпространение на туморния процес в тялото”, заявява д-р Петко Дочев, който е началник на Отделението по лъчелечение в КОЦ – Бургас.

В момента КОЦ планира да се сдобие със специална дозиометрична апаратура и мобилизация, с която ще съкрати до 5 пъти времето за радиохирургия. Така, ако за един болен сега е необходим около за 1 час, след това процедурата ще трае около за 10-15 минути и много повече пациенти ще имат достъп до нея.

Отделението по лъчелечение в Бургас е едно най-работещото в страната и с най-много пациенти. В него освен лекари с дългогодишен опит, работят и физици, с чиято помощ се планира лъчелечението, както и инженери, които се грижат за линейните ускорители.

Предимството на линейния ускорител пред кибер ножа

Малко хора знаят, че линейните ускорители на КОЦ – Бургас всъщност са много по-ценни и полезни от кибер ножа.

„Линейните ускорители изпълняват същата функция, както и кибер ножа. С кибер ножа се прави радиохирургия, която се нарича компютъризирана радиохирургия, а линейният ускорител извършва стереотактична радиохирургия. Едното е абсолютен аналог на другото, с тази разлика, че кибер ножът може да прави само това, а линейният ускорител още десетки неща. Кибер ножът е строго профилирана апаратура, която може да се използва само при единични случаи на пациенти с малки туморни лезии”, обяснява д-р Петко Дочев.

Той споделя, че с наличната апаратура в Отделението по лъчелечение третират всички видове рак, които съществуват в тумороната патология. Най-разпространен е този на белия дроб, млечната жлеза, простата, дебелото черво и ректумът. Малко по-назад в статистиката се подрежда ракът на шийката на матката, на тялото на матката, на горните дихателни пътища, на мозъка и на шията.

„За съжаление в последните години онкологичните заболявания засягат все по-млади хора, но с общо усилия правим всичко възможно да се преборим с болестта. Лечението не е само лъче и химиотерапия или оперативно, а сбор от всичко това. Това е комплексно лечение”, заявява д-р Дочев.

Той споделя, че въпреки напредването на болестта и технологиите се променят много. Обемно модулиране например позволява лъчевият сноп да влезе и унищожи само тумора, избягвайки облъчването на съседните здрави тъкани.

„Ако туморът е зад черния дроб, снопът минава около черния дроб и когато е зад него, тогава пуска лъчи. Има и локализации, където не може да се избегне, но и тогава в здравата тъкан се получава най-малка доза лъчение, която е в границите на нормата”, казва специалистът. Интензитетно модулиране пък означава много полета от лъчеви снопове, които съсредоточават енергията си върху туморната формация, така че да я унищожат.

Заради високите технологии и опитните специалисти много от пациентите от съседни градове вече предпочитат да провеждат лъчелечението си в Бургас, вместо в Турция.