Безплатни консултации за това кои са най-подходящите изследвания преди и по време на бременност, при проблеми с щитовидната жлеза, хипертония, диабет, алергии и различни заболявания получиха над 400 посетители на щанда на медицинска лаборатория „ЛИНА”. Десет лекари, сред които специалисти по клинична лаборатория, микробиология, вирусология, паразитология, биология и цитохистопатология, даваха съвети в първия ден от изложението „Зона Здраве” в Мол „Галерия”-Бургас. Съвместно с Националната пациентска организация, „ЛИНА” извършва и безплатни изследвания за ХИВ/СПИН, които продължават и утре (9-ти април). Една от най-големите лаборатории в страната отново показа силно присъствие и освен консултации с лекари от всички лабораторни специалности, бе подготвила и много подаръци.

„Нашият призив към бременните жени е да не пропускат да си правят дородов скрининг, защото благодарение на него може да бъде установено дали плодът се развива правилно”, заяви д-р Пламена Хараланова. Към нея бяха отправени и десетки въпроси, свързани с теста за хранителна непоносимост, който „ЛИНА” извършва.

Голяма част от посетителите бяха информирани предварително и търсиха консултация с конкретен лекар, като вирусолога д-р Татяна Николова. Тя даде ценни съвети при откриването на различните вирусни инфекции – от ХИВ инфекцията до всички видове хепатит, както и варицела, рубеола и морбили.

За посетителите на щанда на лабораторията ще има много изненади и подаръци и в неделя. Трима души вече спечелиха ваучер за безплатен метаболитен скрининг. Още четирима късметлии ще бъдат изтеглени по време на томболите във втория ден на „Зона Здраве” .

Най-интересното „изследване” за бургазлии се оказа картата с пръстов отпечатък, която измерва моментното ниво на стрес. Стотици бургазлии я тестваха с любопитство, а някои бъдещи майки с усмивка споделиха, че ще им е много полезна в първите месеци след раждането.

Във втория ден на здравното изложение (9-ти април) лаборатория „ЛИНА” поставя акцент на женското здраве. В 15:00ч. д-р Ярослава Маринчева ще изнесе презентация на тема: „Скрининг за рак на маточната шийка – течно-базирана цитология”. Всички дами, които държат на своето здраве, и искат да разберат какви са предимствата при този вид цитонамазка, могат да зададат своите въпроси към д-р Маринчева. Презентацията ще се състои в „Галерия ВИП клуб” (до „Тон Бонбон”), а при по-голям интерес на ниво 0, на щанда на „ЛИНА”.