Чесънът е една от съставките, които се използват най-често в кухнята по целия свят. Той дава добър вкус на храната, а също така е и много мощен и може да лекува много заболявания. Когато се консумира суров, може да бъде невероятно и мощно лекарство. Чесънът може да намали високо кръвно налягане и холестерола, предотвратява коронарна болест на сърцето и инфаркт. Също така, той може да спре последиците от атеросклерозата.

Ако страдате от ежедневните здравни проблеми, като сенна хрема, диария, настинка, грип, ухапвания и гъбични инфекции, глава чесън може да ви помогне с това. Чесънът може да ви помогне да управлявате симптомите на остеоартрит, диабет и уголемена простата. Също така чесънът може да подобри имунитета ви и способността на организма за премахва токсините от тялото. Когато се комбинира с лук и джинджифил, той може да ви помогне да се детоксикирате от химиотерапия.

Как да използвате чесъна?

Чесънът е най-добре се консумира суров, защото активната му съставка - алицин губи свойствата си, ако бъде обработен термично. Отделете и нарежете скилидките и го оставете настрана за 15 минути, преди да ги консумирате. Когато смачкате скилидките, се активира реакция, която увеличава бионаличността на алицин. Най-добре е, ако се яде чесън на празен стомах, защото е по-лесно за вашето тяло да абсорбира хранителните вещества, когато стомахът ви не е пълен. Пресен чесън и мед Отделете 2-3 скилидки чесън и ги смесете с една супена лъжица мед. Консумирайте тази смес всеки ден и ще забележите колко енергични ще станете и ще се чувствате по-здрави. Чесънът, като лечебна смес Ако кожата ви е чувствителна, може би е най-добре да се носят ръкавици, когато се подготвяте тази смес. Също така, уверете се, че не докосвате очите си, защото те могат лесно да се дразня от естествените масла на чесъна. Съставки: 1 жълт лук (нарязан) 5 скилидки чесън (нарязан) 2 червени люти чушки (нарязани) 1 супена лъжица нарязан джинджифил Изцеден сок от 1 лимон и органичен оцет Начин на приготвяне:

Ще имате нужда от един среден размер буркан (350 ml-500 ml). Добавете нарязания на ситно лук и след това чесъна. След това добавете лютите чушки, със семената и сложете джинджифил на върха. Добавете изцеден лимонов сок и накрая се излива оцета. Уверете се, че имате най-малко 1 сантиметър празното пространство отгоре. Затворете капака плътно и съхранявайте лекарството на студено и тъмно място. Можете да започнете да ползвате лечебната смес на следващия ден. Той е отлично средство срещу грип, настинки и възпалено гърло.


l