Министерството на здравеопазването ще сключи договори за доставка на нови 152 000 ваксини срещу морбили. 51 000 ваксини срещу вируса вече са осигурени за личните лекари в цялата страна, а министерството разполага с още близо 10 хиляди. Това съобщава Нова тв. Ресорният министър Илко Семерджиев увери, че разпространението на морбили е минимално, а здравните власти напълно контролират ситуацията.

Междувременно стана ясно, че се чакат лабораторните резултати за още два случая.

В Бургас последните случаи на морбили са регистрирани през 2010 година, от 2011 г. до момента в региона не са констатирани случаи на заболели, коментират от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

“Опасността от поява и разпространение на морбили в региона е реална, като се има в предвид епидемичната обстановка в Румъния и редица други страни от Европейския съюз, както и регистрираните няколко случая на заболели в област Пловдив”, посочват още от ведомството.

От РЗИ са изпратили уведомителни писма до всички лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ с информация за епидемичната обстановка в Румъния. Разпоредени са и конкретни мерки за недопускане разпространението на заболяването на територията на областта – ранно откриване признаците на морбили и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика и лечение. На общопрактикуващите лекари в региона са издадени предписания за незабавно обхващане с имунизация срещу морбили на лицата от 13 месеца до 18 години, които не са обхванати до момента.