Диагнозата туберкулоза се поставя трудно при деца и когато става дума за извънбелодробна форма. Но в последните две години в Бургас дори при пациенти от тези групи тя се доказва изключително точно, благодарение на теста Т-SPOT.TB, който медицинска лаборатория „ЛИНА“ въведе. Това заявява микробиологът на „ЛИНА“ доц. д-р Сашка Михайлова, д.м. В Световния ден за борба със заболяването, 24-ти март, от лабораторията споделят в кои случаи е подходящо да се използва тестът.

„В лаборатория „ЛИНА“ най-малкият ни пациент с положителен тест беше дете на 2 години, при което се започна своевременна терапия скоро след заразяването. За щастие много повече са децата, които идват заради положителна проба Манту, впоследствие Т-SPOT.TB-тестът се оказва отрицателен и се избягва приемането на антибиотици. Друга група пациенти, при които тестът изигра ключова роля за диагнозата, бяха тези с извънбелодробна локализация на инфекцията. Имахме млад мъж със ставна туберкулоза и жена с туберкулоза на гърдата“, казва доц. Михайлова, която е сертифицирана да извършва теста.

Т-SPOT.TB е подходящ още за пациенти, при които резултатът от микробиологичното изследване за туберкулоза е отрицателен и за отхвърляне на инфекция с нетуберкулозни микобактерии. Т-SPOT.TB има ключова роля в диагностиката и на латентната туберкулозна инфекция: при контактни лица, медицински персонал, пациенти с HIV/СПИН, пациенти на хемодиализа и пациенти на имуносупресивна терапия.

„Голяма е групата на пациентите, които се изследват заради започване на лечение за друго заболяване, например ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др. В тези случаи е необходим отрицателен резултат от Т-SPOT.TB-теста, защото т.нар. „биологично лечение“ може да превърне една латентна туберкулозна инфекция в активна”, допълва доц. Михайлова.

Инфекцията при заразяване с туберкулозни бактерии протича в две форми: активна и латентна. При активна туберкулоза пациентите имат характерни клинични симптоми. Най-често са поразени белите дробове с кашлица, отделяне на кървави храчки, повишена температура, изпотяване, безапетитие и отпадналост. По-рядко са засегнати плеврата, лимфните възли, костите, ставите, пикочно-половата и др. системи.

При латентна туберкулозна инфекция липсват клинични, рентгенологични и микробиологични данни за активно заболяване. Повечето заразени (около 90%) остават само носители на туберкулозните бактерии и никога не развиват заболяване. В тези случаи имунната система успява да се справи с причинителя, който е в „спящо“ състояние в организма в течение на много години. Около 10% от хората, инфектирани с Mycobacterium tuberculosis, на даден етап от живота си развиват активна туберкулозна болест в резултат на потискане на имунната система. Предразполагащи фактори са непълноценно и нерационално хранене, стрес, преумора, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и наркотици. Рискови групи са лица със захарен диабет, хронична бъбречна недостатъчност, органна трансплантация, злокачествени тумори, лекуваните продължително време с кортикостероидни препарати, цитостатици и антиревматични средства.

Мотото на днешния ден, 24 март 2017 г., е: „Да се обединим, за да спрем туберкулозата“. Лаборатория „ЛИНА“ се присъединява към призива на Световната здравна организация като дава своя принос в диагностиката на тази социалнозначима инфекция.