Последните случаи на морбили в Бургаски регион са регистрирани през 2010 година, от 2011г. до момента в региона няма регистрирани случаи на заболели от морбили. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Елица Карагьозова от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас.

“Опасността от поява и разпространение на морбили в региона е реална, като се има в предвид епидемичната обстановка в Румъния и редица други страни от Европейския съюз, както и регистрираните няколко случая на заболели в област Пловдив”, обясни Карагьозова.

По думите й РЗИ-Бургас е изпратила уведомителни писма до всички лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ с информация за епидемичната обстановка в Румъния. “И разпореди конкретни мерки за недопускане на разпространението на заболяването на територията на областта – ранно откриване признаците на морбили и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика и лечение. Изготвени са и се връчват предписания на общопрактикуващите лекари в региона за незабавно обхващане с имунизация срещу морбили на лицата от 13 месеца до 18 години, които по някакви причини не са обхванати до момента”, каза Елица Карагьозова.

Тя допълни, че се събира информация от общопрактикуващите лекари за неимунизираните пациенти до 18 години и причините, поради които това не се е случило. “Всяка година детските и учебни заведения подлежат на планови проверки по спазване на противоепидемичния режим в т.ч. и за имунизационния статус на децата. В момента по повод риска от появата и разпространението на морбили данните за имунизациите се проверяват при общопрактикуващите лекари”, каза още Карагьозова.